Albert Morot, Beaune

ALBERT MOROT, 
BEAUNE


Domaine Albert Morot is een familie domein met een fantastisch areaal aan hoofdzakelijk 1er cru wijngaarden in Beaune. Het eigen karakter van de wijngaarden wordt met verve gerespecteerd en de wijnen zijn dan ook voor velen een referentie voor de stijl van de terroirs. Het domein produceert authentieke Beaune wijnen die krachtig en elegant zijn en bijzonder goed kunnen ouderen. De historie gaat terug tot 1820 toen het domein werd opgericht en het eigen château dateert uit 1898. De druiven worden sinds 2015 biologisch verbouwd over inmiddels 8 ha wijngaarden.  

Geoffroy Choppin de Janvry is de huidige regisseur en 6e generatie van het domein. Vanaf het moment dat hij aan het bewind kwam is hij uiterst ambitieus in het wijnmaken. Zo was bijvoorbeeld een van zijn eerste investeringen een table de trie. Hij kiest voor een werkwijze van zo weinig mogelijk manipulatie. De vinificatie is traditioneel, de druiven worden geheel ontsteeld en krijgen een lange cuvaison van drie weken in open houten gistkuipen. Veelvuldig pigeage en geen kunstmatige gistculturen. Lage rendementen van 37 hl/ha. 

De wijnen rijpen 12 tot 14 maanden op fust waarvan 30% nieuw, en worden niet gefilterd. Ze hebben veelal 6 tot 8 jaar ontwikkeling nodig, de betere jaargangen kunnen dan nog tientallen jaren mee om te tonen waaraan Bourgogne zijn reputatie ontleent.
Albert Morot

0,99 ha.Teurons, kalkrijk met een goede verhouding tussen zand, leem en klei. De wijngaard ligt midden op de heuvel en ontleent zijn naam aan een kleine verhoging in het landschap 'Turno'. Aangeplant in 1963
0,67 ha. Marconnets, Kalkrijk, klei en zand. Het merendeel pinot noir stokken is aangeplant in 1949
1,27 ha. Bressandes, zanderige diepe bodem met leem en kalk, veel erosie, pinot-noir druiven, overwegend oude wijnstokken, gemiddelde van 40 jaar oud.

Stijl - complexe bourgognes, geurig, wijnen met finesse. Ze hebben genereus fruit in een soepele smaak, maar die wel degelijk structuur heeft, en combineren aardse tonen met kostelijk fruit.
Wijn & gerecht - rosbief, côte de boeuf, gevogelte, duif, fazant, niertjes.
serveren - 15°C.

Clive Coates: 'Splendid wines as usual here.' 
Robert Parker: 'Miss Choppin makes exceptionally long-lived, classic wines.'

SAVIGNY-LES-BEAUNE La Batallière Premier Cru

BEAUNE Cent Vignes Premier Cru
BEAUNE Teurons Premier Cru
BEAUNE Marconnets Premier Cru
BEAUNE Bressandes Premier Cru
Share by: