Az. Agr. Ada Nada, Barbaresco

Az. Agr. Ada Nada, Barbaresco


  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
Dolcetto d’Alba Autinot
De dolcetto druif staat vaak aangeplant op noordhellingen omdat de zuidhellingen normaal gesproken gereserveerd worden voor de edele nebbiolo druif. Niet bij Ada Nada, daar staan de dolcetto stokken gebroederlijk naast de nebbiolo in de Rombone en Valeirano wijngaarden. Bovendien zijn de stokken gemiddeld 45 jaar oud en dit geeft de wijn meer diepgang. De druiven worden handmatig geoogst in september. Daarna vindt de vinificatie plaats op stalen tanks die in de wintermaanden buiten worden gezet zodat de wijn zich kan settelen. Botteling gebeurt in het voorjaar en na 3 maanden flesrijping komt de wijn op de markt. 
 
Barbaresco Valeirano en Elisa
De nebbiolo druiven van ca. 40jr oude stokken worden handmatig geoogst in oktober en daarna gevinifieerd in stalen tanks. Na de fermentatie wordt de wijn overgeheveld in de botti om daar vervolgens 18-20 maanden te kunnen rijpen met aansluitend nog 6-8 maanden op fles. Vergeleken met de Rombone heeft de Valeirano tannines die toegeeflijker zijn. De wijn heeft een florale neus en een elegante stijl gevolgd door een lange afdronk. De druif en het kalkrijke terroir krijgen de ruimte doordat de wijn niet gemaskeerd wordt door overdreven houtgebruik of andere vormen van onnodige inmenging door de wijnmaker
De vinificatie van de Elisa is gelijk aan de Valeirano maar de stokken in de Rombone wijngaard zijn geplant in 1947. De Elisa is vernoemd naar de dochter van Elvio en Anna-Lisa. De wijn heeft meer power en meer structuur en heeft tijd nodig om tot volle wasdom te komen. Net als de Valeirano bevat de bodem hier veel kalk wat zorgt voor een onderliggende finesse. 
Stijl
De Dolcetto is fruitig met eetlustopwekkende zuren en zijdezachte tannines. Beide barbaresco's kenmerken zich door tonen van rijp fruit, zoethout en balsamico en de typische hartigheid van een nebbiolo in de afdronk.
 
Wijn & gerecht
De Dolcetto Autinot is een uitstekende begeleider van charcuterie, gegrilde groentes, pizza, pasta al ragu maar ook gegrild vlees. Drinken op 15 graden Celsius tot 3 jaar na de oogst. De barbaresco's combineren goed met risotto, gestoofd vlees (brasato), gerechten met truffel of eekhoorntjesbrood maar ook bij fijn wild of rood vlees. Drinken op 18 graden Celsius. Drinken vanaf 3 tot 5 jaar na de oogst (decanteren aanbevolen) tot 15-20 jaar na de oogst.
Dolcetto d'Alba Autinot                     
                        
Barbaresco Valeirano

Barbaresco Rombone Elisa

Barbaresco Riserva Cichin

Share by: