Az. Agr. Scagliola Sansi, Asti

Az. Agr. Scagliola Sansi, Asti


De gebroeders Maggiorno en Mario Scagliola groeiden op in het arme naoorlogse Piemonte op het boerenbedrijf van pater familias Giovanni vlakbij Asti. De familie leefde voornamelijk van het houden van de lokale Fassone runderen, het telen van groenten en sinds 1939 het maken van wijn voor eigen consumptie en de lokale verkoop. In de jaren ’70 besloten de broers gesteund door hun vrouwen en met de zegen van nonno Giovanni zich volledig toe te leggen op het maken van Barbera en Moscato. De twee Barbera’s die wij geselecteerd hebben worden nog steeds gemaakt in de oude houten vaten (botti) van de familie. Dit levert ouderwetse licht verteerbare Barbera’s op met weinig tannines en de kenmerkende zuren ter ondersteuning van kostelijk zwart fruit.

  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
Op een heuveltop 20 minuten buiten Asti liggen de wijngaarden rondom de boerderij van de familie waar vroeger het vee graasde en de groenten verbouwd werd. De wijngaarden worden met de hand teruggesnoeid en om de in Piemonte zo gevreesde meeldauw te voorkomen worden bladeren rondom de trossen als dat nodig is verwijderd. Via een groene oogst en een handmatige selectie in de wijngaard worden de druiven voor de verschillende cuvees geselecteerd en in september geoogst. De druiven worden 100% ontsteeld en vervolgens op traditionele wijze gevinifieerd in stalen tanks voordat de wijn verder rijpt hetzij in tank (Mati) of botti (Frem). Alle etiketten worden gemaakt door de lokale kunstenaar Massimo Ricci en zeggen iets over de wijn. Bij de Mati symboliseren de afgebeelde kleindochter en de jachthond van de familie dat de Mati zowel jeugdig als stevig is (de jachthond van het etiket op de Frem).
Stijl
De Mati is een Barbera van jonge stokken opgevoed op stalen tanks met sappig cassis fruit, opwekkende zuren en licht verteerbaar. Frem betekent stevig/ferm in Piemontees dialect en heeft door de houtopvoeding meer karakter. Aroma's van zwarte bes, drop en een hint van anijs met de voor de barbera druif kenmerkende eetlustopwekkende zuren.
 
Wijn & gerecht
De Mati is de perfecte wijn bij antipasti, charcuterie, pizza en pasta al ragu. De Frem is steviger en combineert goed met pasta met stoof van wild zwijn, ribstuk, brasato en harde kazen.
Barbera d'Asti Mati                    
                        
Barbera d'Asti Frem
Share by: