Château Massiac, Minervois

CHÂTEAU MASSIAC, MINERVOIS


Minervois is afgeleid van Minerve, één van de vestingen van waaruit de Romeinen Zuid-Frankrijk bestuurden. De legioenen dronken zich vol met minervois wijn die ook in Rome en bij Cicero zeer geliefd was. Minervois heeft een kenmerkend landschap; het ritme van dit soepel glooiende landschap geeft een tijdloos gevoel van eindeloosheid en schoonheid. Ter hoogte van het meest zuidelijke punt van het Massif Central, op 30 km van de Middellandse zee, ligt in het hart van het Minervois gebied Château Massiac.

Massiac staat op een zonnige heuvel, waar verschillende winden waaien, westelijk de cers en oostelijk een meer vochtige zeewind. Rondom het domaine strekken zich 25 hectare wijngaard en 7 ha bos en garrigue. De heuvel van Massiac dateert van de quaternaire (4de era) en is een rivier terras. De gletsjers van de montagne noire hebben allerlei soorten rots meegenomen, en door erosie zijn de heuvels ontstaan (“les mourels”).

De mergelgrond van de wijngaarden heeft goede drainage dankzij filterende grond die kiezelhoudend is met sporen van gesteente en marmer uit de gletsjers. De regen van de Atlantische kant bereikt het domein niet en de middellandse zee regen heeft hier heel wat van haar heftigheid verloren….Dankzij deze luminositeit en speciale warmte brengt dit terroir aromatisch expressieve wijnen met een verfijnde tanninestructuur  

Château Massiac
In de Minervois ontdekten we Château Massiac, vorm gegeven door Bernard Boudouresques. Hij is een stille integere persoonlijkheid met een diepe innerlijke beleving en grote liefde voor de wijngaard, die hem beloont met de mooiste druiven. Hij plukt ze optimaal rijp en laat op natuurlijke manier de wijn zichzelf vormen. Als zijn wijn de bodem en geur van het omringende landschap reflecteert is de grootste wens van Boudouresques vervuld. Sinds 2017 wordt hij bijgestaan door zoon Jean-Baptiste. Vader en zoon werken graag schoon met respect voor natuur en terroir en in augustus 2020 is de conversie naar biologische wijnbouw ingezet.
Château Massiac
Oude stokken 30-50 jaar. De druiven worden ontsteelt, gisten op cuve en weken 4 weken zachtjes in. Na deze cuvaison krijgt de wijn afkomstig van syrah druiven een opvoeding op cuve en de resterende 20% carignan krijgt 9 maanden opvoeding op eiken fust. 45 hl/ha
Stijl– heerlijk bessenfruit, licht rokerig en de geur van garrigue, thym, salie, een toets van geneverbes, zoethout en aarde, bescheiden en met verfijning geparfumeerd in een genereuze smaak met volle ronding van sappig fruit, warmbloedig en peperig getint maar fris met rijpe zuren die veel energie aan de smaak geven.
Wijn & gerecht - aanbevolen bij lam met knoflook en salie, escargots, kalfslever, duif, gevogelte, grillades, tamme eend met raapjes, wilde eend, wild zwijn, wild konijn.

Sentinelle de Massiac
De fascinatie van gekneusde druiven in de ronding van sappig fruit, subtiel gelardeerd met fijne geurige aroma’s van garrigue, thym, oregano, salie, pepers. Jonge stokken 5-20 jr.
Gemaakt van 70% syrah, 30% grenache.  40 hl/ha
Wijn & gerecht - aanbevolen bij lam met knoflook en salie, escargots, kalfslever, kalfstong, duif, gevogelte, grillades, tamme eend 


Sauvignon Blanc Pays d'Oc
Sauvignon in een zuidelijke warme streek is meestal een heikele zaak. Vaak is het log en mist het frisheid, maar Boudouresques en zijn terroir slagen er wonderlijk wel in ook in deze wijn ver te reiken in natuurlijke balans. Het is een kruidige sauvignon karakter, fris toongezet met fijne zuren in een zachte volle smaak, compacte wijn. 
Wijn & gerecht - asperges, hors d'oeuvre, gevulde avocado, visgerechten als zalm, snoekbaars, geitenkaasjes
serveren 12°C


Viognier Pays d'Oc
Teveel viognier is ontsierd door opgepepte geurigheid en valt na een enkel glas door de mand. Ze worden gemaakt om bij eerste indruk te scoren en ontberen een vineus karakter en er zit vaak ook weinig druif achter. Massiac brengt viognier in pure vorm. Dat is ingetogen geurig, sensueel en licht voluptueus met optimaal rijp fruit, fris ondersteund vanuit mineraliteit. De viognier gist en rijpt op cuve en wordt in het vroege voorjaar na de oogst gebotteld.
Stijl - viognier in een pure vorm, ingetogen geurige wijn, sensueel en licht voloptueus met optimaal rijp fruit, fris ondersteund vanuit mineraliteit.  
Wijn & gerecht - aanbevolen bij aspergus, salade nicoise, couscous, coquilles met curry, in olijfolie gebakken gamba’s met knoflook en limoen, kalkoen, St-Marcellin (geitekaas uit Dauphiné)

Pourquois Pas Pays d'Oc
Een mooi fris en geurige rosé uit de Minervois gemaakt van stokken tussen de 8 en 22 jaar oud.
80% Grenache en 20% Syrah 
Stijl - Rosé op zijn best, heerlijk fris en ongecompliceerd.
Precies genoeg structuur en een licht zoetje van rijp fruit welke zorgt voor een hoog 'doordrinkgehalte'.
Wijn & gerecht - Super in combinatie met rauwe zalm of verse zeevruchten.

Sauvignon Blanc

Viognier

Sentinelle Rouge

Minervois Rouge

Pourquois pas? Rosé
Share by: