Chateau Paquette, Côtes de Provence

CHÂTEAU PAQUETTE, FRÉJUS 


Domaine de Curebéasse à Fréjus
In Fréjus aan de Côte d’Azur brachten romeinse legioenen wijnbouw tot ontwikkeling naar de richtlijnen van de landbouwkundige Groenius, schoonvader van de romeinse generaal Agricola die voor keizer Caesar Engeland veroverde.
Het domaine de Curebéasse dateert uit de 17e eeuw. Curebéasse komt uit het oud Provencaals en betekent ‘de lege tas’. In tegenstelling tot de rijke grond met veel groenten en fruitteelt van het Massief de Maures, wilde er niets groeien op de arme grond van het plateau Curebéasse en men sprak van de ‘landloper’ die niets in zijn zak heeft… Alleen de druivenstok doet het er goed!
  
Jean Paquette
Deze rustige man is een cultuurminnaar met een ietwat verzonken intellectuele inslag die een voorkeur heeft voor het originele type rosé op z'n Provençaals. Hiermee heeft hij duidelijk richting gegeven aan zijn zoon Jerôme die als derde generatie het roer op het familie domaine heeft overgenomen.

Jerôme Paquette
Als afgestudeerd wijnbouwingenieur (opleiding genoten en jarenlang werkzaam geweest bij Michel Rolland) was Jerôme Paquette tientallen jaren actief als adviserend oenoloog bij een groot aantal domaines in de hele Provence tot hij het familie domein overnam. Inmiddels is er ook veel werk verzet in de wijngaarden waar sinds 2014 biologisch geteeld wordt en hebben de wijnen natuurlijke balans en mooie definitie, très provençal…

Wijngaard - 30 ha. op vulkanisch gesteente van 250 miljoen jaar oud. De bodem bestaat uit poreuze rots van lavagesteente, bedekt met zanderig klei en gesteente en heeft een goede drainage. Het klimaat in de wijngaard wordt getypeerd door de frisse zeewind, er is geen exces van temperatuur dankzij de ligging op 5 km van de kust en de wijngaarden hebben zicht op de azuurblauwe Méditerranée. Bovendien heeft de mistral hier minder kracht dankzij de beschutting door het gebergte Maures en l’Estérel en de bosrijke omgeving. Halverwege de ochtend komt de wind uit zee, iedere dag en brengt vocht en frisheid. Meeldauw komt weinig voor, en het is minder heet dan in de westelijke Provence. De oogst begint hier meestal 14 dagen later. In de wijngaard wordt biologisch geteeld en de grond wordt verrijkt met compost van paardenmest.

Forum Julii - 100% rolle
Deze Provence Blanc wordt gemaakt van rolle druiven, in Italie bekend als vermentino. Het is een druif die het heel goed doet in dit zuidelijke klimaat. Een deel van de rolle druiven wordt vroeg geplukt bij een potentieel van 11% alcohol voor de frisheid en balans en het andere deel wordt zeer rijp geplukt. Na ontsteling wordt 50% van de druiven gekoeld voor een nacht inweken bij 10°C (macération pelliculaire). Het overige deel wordt direct en langzaam geperst. Dan volgt 6-8 dagen stabilisering bij 5-10°C en 4 weken gisting bij 18-20°C. De wijn wordt opgevoed op de fijne lie.
Stijl – rank maar aromatisch expressief en intens in een fris rijpe smaak die elegantie en subtiliteit benadrukt, Provençaals kruidig, wilde venkel, thym, geurig pijnboom, floraal, fleur de Saint-Jean.
Wijn & gerecht - zomersalades, crudité, gebakken venkel, mul met pistousaus, schaaldieren, brandade, provencaalse stokvis, visgerechten als rode poon, provencaalse groenteschotels, gebakken artisjok

Angelico Rosé - 20% mourvèdre, 40% tibouren, 40% grenache.
Tibouren is een druif die vrijwel alleen in de Var voorkomt. Het geeft verfijning op het palet en veel expressie van rood fruit en rozen in de geur.
De samenstelling van de rosé wordt gemaakt in de wijngaard; de specifieke plek in de wijngaard en de druivensoort bepalen de samenstelling, er wordt nooit achteraf na de gisting een assemblage gemaakt. De druivensoorten gisten gezamenlijk als ze gelijktijdig rijp zijn.
De geoogste druiven krijgen een trie in de cuverie. Een deel wordt direct geperst (pressurage direct) met een pneumatische pers, zoals de grenache. Mourvèdre en tibourin krijgen een inweek die varieert van 2 tot 10 uur. Tijdens de débourbage wordt geen zwavel gebruikt. De most wordt gekoeld naar 10°C waarna alleen het onderste gedeelte met bezinksel gefilterd wordt. Dan volgt een stabilisatie van 10 dagen bij 5-10°C. Dit is een vorm van fermentatie maar zonder omzetting van suiker naar alcohol. De alcoholische gisting met gistcultuur uit de wijngaard gaat aan het werk als de cuve’s oplopen naar 18-20°C. Dan gist de most 3 weken. De wijn wordt opgevoed op de fijne lie.
Stijl - een licht zalmkleurige, elegante rosé met veel verfijning waarin het kruidig Provencaalse heel subtiel tot uiting komt.
Wijn & gerecht - salades, crudité, schaaldieren, vis als rode poon, zwezerik, kipgerechten, kalfsvlees, provencaalse groenteschotels.

Roséwijn heeft een verdiende plaats in de eetcultuur van Frankrijk, Spanje of Italië. Ze kunnen verrassend goed gerechten begeleiden waar witte of rode wijnen het pittig moeilijk mee kunnen hebben, denk maar aan gerechten met rijkelijk olijven, knoflook, en kruiden als basilicum. Ook bij schaaldieren of Middellandse Zeevis blijven de combinaties met rosé verrassend soepel, verrijkend, en verkwikt de rosé met speels gemak. Het is kortom een genoeglijke sensatie van onbezorgd samengaan, licht frivool plezier.

Provence Rosé Angelico 

Forum Julii Provence Blanc
Share by: