Forum Julii
- 100% rolle
Deze Provence Blanc wordt gemaakt van rolle druiven, in Italie bekend als vermentino. Het is een druif die het heel goed doet in dit zuidelijke klimaat. Een deel van de rolle druiven wordt vroeg geplukt bij een potentieel van 11% alcohol voor de frisheid en balans en het andere deel wordt zeer rijp geplukt. Na ontsteling wordt 50% van de druiven gekoeld voor een nacht inweken bij 10°C (macération pelliculaire). Het overige deel wordt direct en langzaam geperst. Dan volgt 6-8 dagen stabilisering bij 5-10°C en 4 weken gisting bij 18-20°C. De wijn wordt opgevoed op de fijne lie.
Stijl – rank maar aromatisch expressief en intens in een fris rijpe smaak die elegantie en subtiliteit benadrukt, Provençaals kruidig, wilde venkel, thym, geurig pijnboom, floraal, fleur de Saint-Jean.
Wijn & gerecht - zomersalades, crudité, gebakken venkel, mul met pistousaus, schaaldieren, brandade, provencaalse stokvis, visgerechten als rode poon, provencaalse groenteschotels, gebakken artisjok
Angelico Rosé
- 20% mourvèdre, 40% tibouren, 40% grenache.
Tibouren is een druif die vrijwel alleen in de Var voorkomt. Het geeft verfijning op het palet en veel expressie van rood fruit en rozen in de geur.
De samenstelling van de rosé wordt gemaakt in de wijngaard; de specifieke plek in de wijngaard en de druivensoort bepalen de samenstelling, er wordt nooit achteraf na de gisting een assemblage gemaakt. De druivensoorten gisten gezamenlijk als ze gelijktijdig rijp zijn.
De geoogste druiven krijgen een trie in de cuverie. Een deel wordt direct geperst (pressurage direct) met een pneumatische pers, zoals de grenache. Mourvèdre en tibourin krijgen een inweek die varieert van 2 tot 10 uur. Tijdens de débourbage wordt geen zwavel gebruikt. De most wordt gekoeld naar 10°C waarna alleen het onderste gedeelte met bezinksel gefilterd wordt. Dan volgt een stabilisatie van 10 dagen bij 5-10°C. Dit is een vorm van fermentatie maar zonder omzetting van suiker naar alcohol. De alcoholische gisting met gistcultuur uit de wijngaard gaat aan het werk als de cuve’s oplopen naar 18-20°C. Dan gist de most 3 weken. De wijn wordt opgevoed op de fijne lie.
Stijl - een licht zalmkleurige, elegante rosé met veel verfijning waarin het kruidig Provencaalse heel subtiel tot uiting komt.
Wijn & gerecht - salades, crudité, schaaldieren, vis als rode poon, zwezerik, kipgerechten, kalfsvlees, provencaalse groenteschotels.
Roséwijn heeft een verdiende plaats in de eetcultuur van Frankrijk, Spanje of Italië. Ze kunnen verrassend goed gerechten begeleiden waar witte of rode wijnen het pittig moeilijk mee kunnen hebben, denk maar aan gerechten met rijkelijk olijven, knoflook, en kruiden als basilicum. Ook bij schaaldieren of Middellandse Zeevis blijven de combinaties met rosé verrassend soepel, verrijkend, en verkwikt de rosé met speels gemak. Het is kortom een genoeglijke sensatie van onbezorgd samengaan, licht frivool plezier.