Chateau de Villeneuve, Saumur-Champigny

CHÂTEAU DE VILLENEUVE, SAUMUR CHAMPIGNY


Het idyllische stadje Saumur ligt zo'n 50 km ten oosten van Angers en behoort tot de belangrijkste handelscentra van de wijnen uit de regio. Het typeert zich door de middeleeuwse architectuur, de Loire die zich lui een weg door het stadje baant en kilometers lange grotten en kelders uitgehouwen uit het gebergte. Behalve voor het opleggen van wijn worden de grotten ook gebruikt voor het kweken van paddenstoelen, een van de belangrijkste exportproducten. 

Hoewel de AOC een rijke geschiedenis heeft voor mousserende wijnen, komt hier ook een zeer ambitieuze stijl cabernet franc vandaan. De mooiste wijnen komen van de wijngaarden die zijn aangeplant op de hoge kalksteen tuffeau rotsen langs de rivier. De kalkbodems lenen zich hier minder voor chenin blanc (chlorosis), maar de cabernet franc groeit hier met veel succes. Saumur-Champigny is een begrip geworden voor rode wijn van cabernet franc en toont zich in een volle, krachtige en volwassen stijl. De laatste tientallen jaren zijn de resultaten ook steeds constanter, door de opwarming van het klimaat volgroeien de druiven jaarlijks tot optimale fenolische rijpheid.
   
Château de Villeneuve
Oenoloog Jean-Pierre Chevallier maakt sinds 1990 de wijn op het château en sindsdien zijn de wijnen van het allerhoogste niveau volgens de pers en collega wijnboeren. Zo werd op de Salon des Vins in Angers zijn Saumur-Champigny gekozen tot de beste rode Loirewijn. De wijnen hebben een voorbeeldige concentratie aan fruit, zijn mooi in balans en niet over geëxtraheerd (dit is één van de grootste fouten van tegenwoordig, door een te lange inweektijd wordt zoveel mogelijk kleur en aroma's verkregen, gaat de balans verloren en overleeft het fruit de tannines niet).
   
Finesse, verteerbaarheid en elegantie worden dus behouden door Jean-Pierre, want door het prachtige fruit zijn de tannines ondergeschikt. Hierdoor zijn deze wijnen ook jong te drinken, terwijl ze alles in zich hebben om ook mooi te ouderen.

Wijngaard - 20 ha. op zanderige klei op kalk/krijt gesteente (Le Tuffeau), beplant met cabernet-franc voor de Saumur-Champigny en chenin-blanc voor de witte Saumur. Les Cormiers is een wijngaard met chenindruiven op het hoogste deel van de helling, Le Grand Clos is een selectie van cabernet franc druiven uit het midden en klimmende deel van de wijngaard.

Met een groene snoei wordt in een vroeg stadium een eventueel teveel aan druiven verwijderd om de resterende beter te laten rijpen. Tevens worden druiven van de 2de generatie (grapillons, conscrit) vroegtijdig gesnoeid. Dit is arbeidsintensief en kostbaar, derhalve weinig gebruikelijk maar het zijn de details die het verschil maken tussen goed en buitengewoon! De wijngaarden worden bewerkt met niet aflatende zorg en oog voor detail. Want in het moeilijke Loire klimaat is het niet eenvoudig om de cabernet franc druif optimaal rijp te oogsten. En niet rijp betekent al snel wijnen met een vegetaal karakter. 

Chenin blanc
Saumur blanc - De chenin druiven van gemiddeld 35 jaar oude stokken worden in 3 trie's geplukt om alleen optimaal rijpe druiven te oogsten, daarna volgt nog een selectie bij binnenkomst in de kelder. Persing zonder ontsteling. Saumur Blanc gist bij 18°C op cuve en blijft hierin op de gistcellen rijpen tot de botteling in het voorjaar. 
Les Cormiers -Wijngaarden 55-70 jaar oud. Vergisting en rijping op eiken, deels nieuw en deels ouder fust (demi-muids). Het zijn gedegen wijnen met een stevige structuur, breed in een compacte smaak.

Wijn & gerecht - visgerechten, zalm, snoek, paling, fruits de mer, bereidingen van tomaat
Cormiers – gesmoorde worstjes met specerijen. Boerenkip met grotchampignons, Tandoori kip met koolrabi en zoete gele rijst, vegetarische/groente gerechten
serveren - 11°C. 
    
Cabernet franc
Saumur-Champigny Clos de la BienboireDit is de toepasselijke benaming van een wijngaard die naast de Grand Clos ligt, 1,5 hectare met wijnstokken geplant in 1986. Gisting en rijping op cuve. Het is een wijn met finesse en een open hart, bevordert door vrijwel geen zwavelgebruik. Heerlijk om jong en licht gekoeld te serveren.
Saumur-Champigny AOC - afkomstig van 30 jaar oude stokken, gisting en rijping op cuve. Voordat de druiven de gistkuipen ingaan is er een 'table de trie' om alleen de mooiste druiven te selecteren. 100% ontsteling, een lange gisting van 25 dagen tussen 25-30°C, complete malolactische gisting, botteling zonder filteren na 10-12 maanden.
Vieilles-VignesDrie percelen met stokken van 55 en 75 jaar oud, gisting in open conische eiken gistingsvaten, 14 maanden rijping op dezelfde, maar nu afgesloten vaten.
Grand ClosSelectie alleen gemaakt in zeer goede jaargangen met natuurlijk alcohol boven de 12°, 16 maanden rijping op eiken fust (demi-muids) van 1 jaar oud, deels ouder fust.

Stijl - rode Loire wijn met stijl en charme, gul en uitbundig in een volle smaak met veelal klein rood fruit en donker fruit, bosbes, zwarte bes en een florale tint. Bij rijping ontwikkelen zich aardse tonen, paddestoelen, truffel. Saumur-Champigny krijgt na rijping superieur parfum hetgeen elegantie en charme benadrukt in een hechte structuur.
 
Wijn & gerecht - Tonijn, rood vlees, klein wild en gevogelte, kalfstong, hert, ribstuk, 

  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
Le Rouge et le Blanc:
'zeer moeilijk voor te stellen een betere prijs/kwaliteit te vinden van langlevende rode loire'

**Le Classement, Bettane & Desseauve:
’La cuvée générique est toujours l’un des meilleures rapports qualité-prix de la région. Villeneuve est aussi un grand terroir pour le chenin blanc, au remarquable potentiel de vieillissement. Le Grand Clos 2001 associe volume et fermé et accentue son cousinage de texture avec Cheval Blanc’

SAUMUR BLANC

SAUMUR BLANC LES CORMIERS

CLOS DE LA BIENBOIRE

SAUMUR CHAMPIGNY

SAUMUR CHAMPIGNY VV

SAUMUR CHAMPIGNY LE GRAND CLOS
Share by: