Domaine Clos de l'Ours, Cotignac

DOMAINE CLOS DE L'OURS, COTIGNAC


Wie droomt er nou niet van om in het heerlijke zuiden van Frankrijk een eigen wijngaard te bezitten en de wijnen te maken waar je zelf zo dol op bent? Zo gold dit ook voor Michel Brotons en zijn vrouw Fabienne en in 2008 gingen zij hun dromen achterna. Hun twee kinderen verlieten het ouderlijk huis en ze verkochten hun kleine familiebedrijf en bezittingen in Marseille om in de Provence hun zoektocht te starten.

Het duurt tot 2012 tot ze beet hebben in Cotignac, Haut-Var. Michel (bijnaam de Beer - L’Ours) had al vroeg een domein op het oog en heeft geduldig afgewacht tot het beschikbaar kwam. De 15 ha wijngaarden waren weliswaar wat verwaarloosd, maar de oudere stokken (gemiddeld 50 jaar) en kalkrijke bodems zouden hem direct een goede start geven. Bovendien werd er al sinds 2000 biologisch gewerkt. Met hulp en adviezen van lokale autoriteiten als Daniel Abrial, Eloi Dürrbach (Trevallon), Daniel Ravier (Tempier) werd de knoop doorgehakt en Domaine Clos de l’Ours was geboren.

Inmiddels zijn zoon Fabien en dochter Emilie ook werkzaam op het domein.
L'Accent rosé
Blend van Grenache, Cinsault, Syrah, Mourvèdre en Carignan
De druiven worden in de nacht en ochtend met de hand geplukt om zoveel mogelijk van de frisheid te behouden. Persing volgt direct na een tris op de sorteertafel. Ferment op cuve en rijping op de lie

Clos de l'Ours blanc Milia 
Blend van Clairette, Rolle en zeer oude stokken Ugni Blanc
Ferment op cuve en rijping op de lie

Om gestalte te geven aan de zuidelijke way-of-life en tevens gelegenheid te hebben om gasten te ontvangen, werd in 2014 het Guesthouse in ere hersteld. Eenmaal tussen de wijngaarden en cypressen is het niet moeilijk te begrijpen waarom Michel en Fabienne hun besluit hebben genomen om zich hier te vestigen.
Clos de l'Ours rosé L'Accent

Clos de l'Ours blanc Milia 

Clos de l'Ours rouge Le Chemin 

Share by: