Comte Armand, Pommard

COMTE ARMAND, POMMARD


Geslaagde Bourgognes kunnen bijzonder zijn, daar ontlenen ze ook hun reputatie aan. Echt grote Bourgognes zijn echter moeilijk te vinden. De kwaliteiten van de wijnmaker zijn doorslaggevend, maar de sleutel ligt natuurlijk in de wijngaard. Indien er in die wijngaard aan een complex aantal voorwaarden wordt voldaan en de rendementen in toom worden gehouden, laat het terroir zich ongeëvenaard mooi zien door de pinot noir druif. Het grillige klimaat is bepalend, maar de menselijke factor speelt een beslissende rol. Kwaliteit wordt geboren in de wijngaard en pinot noir is overgevoelig voor hoge opbrengsten, verliest dan al snel kwaliteit en kan dan ook niet echt overtuigen en mooi ouderen.

Clos des Epeneaux 
Sinds 1855 is deze ommuurde wijngaard een monopole bezitting van Domaine du Comte Armand. Vanouds is dit een familie van juristen en bankiers en ze zijn zelf niet werkzaam in de wijnbouw maar nemen altijd wijnboeren in dienst als regisseur.
Meerdere regisseurs hebben hier de scepter gezwaaid zoals Pascal Marchand, de talentvolle Benjamin Leroux en tegenwoordig is Paul Zinetti verantwoordelijk voor het beheer van de wijngaarden en het maken van de wijn.

Wijngaard
De Premier Cru wijngaard ligt voor ca. 4,6 ha. in Les Petits Epenots en ca. 0,6 ha. in Les Grands Epenots. De 5,3 hectare ligt aan de voet van de heuvel en heeft een diepe onderlaag van harde kalksteen moederrots en in het bovengedeelte een dunne laag van zeer arme, ijzerhoudende grond en gesteente. De wijnstokken variëren in leeftijd van 30 tot 80 jaar oud met ca. 12.500 wijnstokken per hectare, overwegend sélèction massale. De wijngaardbehandeling is gericht op biologische teelt zonder kunstmest, pesticiden of herbiciden. De snoei is laat en streng en het streven is naar lage rendementen van 35-37hl/ha. 

Wijnmaken 
De druiven worden naar leeftijd geoogst en in cuvée's apart gehouden (tijdens de gisting en op fust) tot aan de selectie van de Grand Vin vlak voor de botteling. De wijn van jonge stokken tot 12 jaar wordt gedeclasseerd van 1er Cru naar Pommard Village en de Grand Vin is hierdoor constant hoog in kwaliteit. Na ontsteling volgt een koude inweektijd van 3 dagen en gist de massa met eigen gistcultuur in open eiken gistkuipen. Temperatuur maximaal 33°C en een cuvaison van 12-17 dagen. Het aandeel nieuw eiken fust wordt bewust laag gehouden op 30% en na 9 maanden volgt een eerste soutirage en gaat alle wijn op ouder fust. De malolactische gisting wordt niet te snel geforceerd waardoor de wijn zich goed weert tegen oxidatie en zich kan verrijken op zijn lie. Na 18 tot 20 maanden volgt de botteling na een tweede soutirage waarbij uiteindelijk de Grand Vin wordt samengesteld. Meestal wordt er niet geklaard, gefilterd worden de wijnen nooit.

De wijn Clos des Epeneaux heeft een dimensionaal karakter en laat zich meten met Côte de Nuits. Als een echte Pommard is het een tanninerijke wijn met veel structuur en typerend donker fruit. Ze hebben een lange levensadem (10-25 jaar) en vragen enig geduld (naar gelang de jaargang 6-10 jaar) om zich te ontplooien. Clos des Epeneaux is een complete wijn, veelal intens gekleurd en geschakeerd, de aardse robuustheid is stijlvol in evenwicht met een kostelijke rijkdom aan verfijnd fruit. De dimensie en distinctie maken deze Pommard tot een 'Grand Vin'.

Wijn & gerecht - tamme eend, wildpaté, klein wild als eend, duif, fazant met truffel, wild zwijn. serveren - 16°C.

  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
Gert Crum: 'Clos des Epeneaux, Grand Cru-kwaliteit'
Clive Coates: 'This rich, concentrated, oaky wine is usually the best Pommard. 
Perswijn: 'Brillante Pommard'.


Bourgogne Aligoté

Bourgogne rouge

Auxey-Duresses 1er Cru

Volnay Fremiets 1er Cru

Pommard Clos des Epeneaux 1er Cru
Share by: