Domaine Chapoton, Côtes du Rhône

DOMAINE CHAPOTON, CÔTES DU RHÔNE


Annika en Serge Rémusan begonnen hun wijnavontuur met het aanplanten van 'vergeten' wijngronden in de bergachtige heuvels van Rochegude, niet ver van Orange. Vol twijfel en ongeloof volgden de lokale wijnboeren de moedige pogingen om het gesteente te bedwingen. Waarom zou je kalkrots met nauwelijks een bovenlaag en één en al gesteente verbouwen, als het beneden in de vlakte zo gemakkelijk kan? Dat doe je alléén als daar een uniek terroir ligt, vond Serge Rémusan. Na jarenlang zwoegen en financieel afzien begint zijn riskante avontuur succes af te werpen. In de hooggelegen wijngaarden zorgt de wind altijd voor verkoeling en een evenwichtige rijping van de druiven.  

Domaine Chapoton 

Annika en Serge nemen het familie domein over in 1981 wanneer er nog hoofdzakelijk druiven geproduceerd worden voor de lokale coöperatie. Uit onvrede over de gang van zaken wordt besloten om vanaf 1994 eigen wijnen te gaan bottelen. Het domein omvat inmiddels 60 hectare met een variëteit aan terroirs. Het warme, droge en kiezelrijke gesteente met kalk is geschikt voor grenache, mourvèdre, carignan en cinsault. ‘Rochegude Village’ onderaan het bergmassief met meer klei in de bodem is heel geschikt voor grenache en syrah. ‘Le Massif d'Uchaux’ bevat wilde natuur op een hooggelegen rotsplateau (250-280 meter). De wind zorgt hier voor frisheid waardoor de druiven gelijkmatiger rijpen. Er is weinig grond en een en al gesteente, zeer geschikt voor witte wijnen van viognier en roussanne, maar ook syrah. 

Stijl  

Mooi vol en gebalanceerde wijnen met een gul karakter. Rijp fruit maar ook verkwikkend, bescheiden tannines en het genot van een soepele smaak met spanning en kruidige Provençaalse aroma’s. Een heel aangename combinatie van warm en rijk fruit, met een verfrissende en sappige ondertoon en zachte tannines 


Wijn & gerecht 

Aanbevolen bij gevogelte, bijvoorbeeld kip met gekonfijte sinaasappel, kalkoen, tamme of wilde eend, paella, lichte vleesgerechten van varken, kalf en lamskotelet. 

BLANC  
Afkomstig van wijngaarden in Saint Cecile-Les-Vignes van grenache blanc, aangevuld met viognier. Een geurige wijn gemaakt met weelderig fruit, perzik, abrikoos, fijn kruidig in een volmondige smaak, licht stevig in rijpheid en in evenwicht met minerale verfrissing. 
COTES DU RHONE 
65% grenache van 40 jaar oude stokken, 20% syrah, 15% mourvèdre. 
LE PETIT CHAPOTON 
70% grenache, 15% cinsault, 15% carignan, oude stokken van 50 jaar. 
CAIRANNE 
Afkomstig van oude stokken aan de voet van de hellingen van Cairanne. Heel geschikt voor grenache en syrah. Aroma's van donker fruit en zoethout in een Rhône die finesse combineert met kracht. 

Côtes du Rhône Blanc

Le Petit Chapoton Côtes du Rhône 

Côtes du Rhône Rouge

Cairanne
Share by: