Domaine Clos Sainte Magdeleine, Cassis

DOMAINE CLOS SAINTE MAGDELEINE, CASSIS


Cassis 
Deze oude vissersplaats ligt aan de Middellandse Zee in een schilderachtig panorama met prachtige, adembenemende uitzichten. Wijngaarden liggen geschakeerd op de flanken van kalksteen kliffen, waar wijnstokken terrasvormig staan aangeplant; hier noemen ze dat ‘restanques’. Deze kleine AOC telt slechts 215 ha. en beslaat één commune.

De zeewind speelt een belangrijke rol en legt zich vast op de schil van de druiven. De wijnen dragen ziltheid in een fris karakter waarin de zon weerspiegelt, met een raffinement en kruidigheid zoals alleen in de Provence kan. Dankzij de kalksteenbodem zijn de wijnen helder transparant en hebben ze veel charme. Het maakt ze onweerstaanbaar en verkwikkend. Clos Sainte Magdeleine spant de kroon en de wijnen hebben de zeebries gevangen. Ze zijn precies en gul en ze vertalen alle elementen die Cassis tot een unieke Provençaalse wijn maakt.

Clos Sainte Magdeleine
Clos Sainte Magdeleine is het oudste domein in Cassis. Inmiddels staat de vierde generatie wijnmaker aan het roer, Jonathan Sack-Zafiropoulo, bijgestaan door zijn vrouw Aurélie.


Cassis Blanc (45% marsanne, 20% clairette, 30% ugni-blanc, 5% bourboulenc)
Kalksteen kliffen, rotsachtig, klei/kalksteen, 8 ha. op de hellingen van Cap Canaille en 1,4 ha. liggend aan de zee.
Biologische teelt, geen irrigatie, gem 40 jaar oude wijnstokken, rendement 40 hl/ha. 
Handmatige pluk, na selectie met een tri in de cuverie worden de druiven gekneusd, ontsteelt en geperst, na débourbage gisting op cuve bij 18°C, het bezinksel van de débourbage wordt gefilterd en later toegevoegd aan de most.
10-15 maanden opvoeding op cuve en demi-muids, malolactische gisting in sommie jaren, geen klaring, geen filtering.
Wijn & gerecht – aanbevolen bij schaaldieren, zeeduivel, zeewolf, langoustines, tartaar van zeebaars, bouillabaise, Aïoli, brandade, inktvis, dorade, mul met pistousaus, gebakken venkel, mul met pistousaus, visgerechten als rode poon, Provençaalse groenteschotels, salade niçoise, gebakken artisjokbodem, verse geitenkaas.

Cassis Bel – Arme (60% marsanne, 15% clairette, 20% ugni-blanc, 5% bourboulenc)
Kalksteen kliffen, rotsachtig, klei/kalksteen, 1 ha. op restanques, terrasvormige wijnbouw op de hellingen van Cap Canaille.
Biologische teelt, geen irrigatie, 60 jaar oude wijnstokken, rendement 30 hl/ha.
Handmatige pluk, na selectie met een tri in de cuverie worden de druiven gekneusd, ontsteelt en geperst, na débourbage gisting bij 18°C, het bezinksel van de débourbage wordt gefilterd en later toegevoegd aan de most.
Gisting en 6-12 maanden opvoeding op eivormige cuve van beton, met lichte batonnage, 1 maal per week wordt het fijne gistbezinksel opgerakeld.
Stijl – mineraalrijk met vanuit diepgaande dimensie een natuurlijk overtuigende persoonlijkheid waarin stijlvolle charme en het verhaal van zon, gesteente en de zee, zilt en helder expressie vindt.
Wijn & gerecht – schaaldieren, gegrilde langoustine met gember, tartaar van zeebaars, bouillabaise, brandade, gebakken venkel, mul met pistousaus, boerderijkip, visgerechten als rode poon, zeewolf, zeeduivel, zwezerik, kipge¬rechten, kalfsvlees, provencaalse groenteschotels, salade niçoise, gebakken artisjokbodem, verse geitenkaas.

Baume-Noire I.G.P. Bouches-du-Rhône - 100% Vermentino (Rolle)
De wijngaard Baume-Noire is 1,1 ha groot en bestaat bijna volledig uit kalk.
Geïnspireerd door de wijnen welke van Corsica komen maakt Jonathan hier een wijn van 100% Vermentino.
De wijn rijpt in zandsteen amphore waardoor je een ware expressie krijgt van het terroir.
Wijn met mega veel spanning en kracht.


Cassis Rosé (45% grenache, 40% cinsault, 15% mourvèdre)
Kalksteen kliffen, rotsachtig, klei/kalksteen, 2,2 ha.. liggend aan de zee.
Biologische teelt, geen irrigatie, gem 35 jaar oude wijnstokken, rendement 40 hl/ha.
Handmatige pluk, na selectie met een tri in de cuverie worden de druiven gekneusd, ontsteelt en direct geperst, na débourbage gisting op cuve bij 18°C, het bezinksel van de débourbage wordt gefilterd en later toegevoegd van de most.
7 – 12 maanden opvoeding op cuve, geen malolactische gisting, geen klaring, geen filtering.
Wijn & gerecht – aanbevolen bij cassolette van Coquilles Saint-Jacques met saffraan, langoustines, gegrilde mul, soep met pistou, visgerechten als rode poon, anchoïade, brandade, provencaals gekruide lamskoteletten, gebakken of gerookte zalm, zomersalades, salade niçoise, pasta met kleine schelpdieren, gegrilde tonijn met olijfolie, ansjovis.

Cassis

Cassis Bel - Arme 

Baume-Noire 

Cassis Rosé
Share by: