Domaine Huet, Vouvray

DOMAINE HUET, VOUVRAY


Wanneer je Vouvray binnenrijdt door het glooiende heuvellandschap en over de mooie oude bruggen waan je je in de middeleeuwen en de tijden van monniken, kloosters en koninkrijken. De tijd lijkt hier soms stil te hebben gestaan en aan de gebouwen is nauwelijks te zien dat we ons in de 21e eeuw bevinden. Sommige dingen veranderen hier maar gestaag en dat is maar goed ook, want al eeuwenlang wordt er op het allerhoogste niveau nobele witte wijn gemaakt van chenin blanc. Het heeft echter nog tot 1936 geduurd voordat de wijnen erkend zijn met de eigen appellatie 'Vouvray'. 

Huizen en kastelen zijn hier gebouwd met grote blokken tuffeau steen en de uitgehouwen rotsen zijn dankbaar in gebruik genomen door de lokale wijnboeren voor het maken en rijpen van hun wijnen. De tuffeau onderlaag wordt bedekt met een laag van klei en gravel met kiezels en dankzij een complex netwerk van zijriviertjes hebben het merendeel van de wijngaarden een gunstig terroir met zuidelijke expositie. Het maken van een goede kwaliteit moelleux is riskant en Vouvray behoort tot de laatste regio's in Frankrijk waar geoogst wordt, soms wel tot diep in november. Het oogsten gebeurt door op verschillende momenten (tries) door de wijngaard te gaan en alleen optimaal rijpe druiven te plukken. 
 
Domaine Huet 
Het domein is in 1928 opgericht door Victor Huet. Tegenwoordig omvat het 35 hectare in de wijngaarden Le Haut Lieu, Le Mont, Le Clos du Bourg en Vodanis in de gemeente Rochecourbon. Domaine Huet bezit dan wel drie van de mooiste wijngaarden in Vouvray (hetgeen ongetwijfeld een grote rol speelt) maar de hele gang van zaken in de wijngaarden en het ambitieuze niveau van wijn maken vormt de basis voor de constant hoge kwaliteit wijn van dit wereldberoemde domein. Het domein was een van de voorlopers van biodynamische principes in de wijngaard. Deze methode die de bodem, de plant en het milieu respecteert helpt het karakter van de wijnen te ontwikkelen en de authenticiteit van de terroirs te behouden.
 
Wijngaard
De wijngaardbewerking wordt gedaan in samenhang met het ritme van de planeten zoals dat in sommige opzichten ook al werd gedaan in de vroege geschiedenis van de land- & wijnbouw. Volgens de gedachten van Rudolf Steiner is er proefondervindelijk een kalender ontstaan die aangeeft wanneer bepaalde processen zich in bodem of plant afspelen zodat behandelingen op die tijdstippen een optimale stimulans kunnen zijn. Dit vraagt veel persoonlijke betrokkenheid van de wijnboer. In de wijngaard streeft men naar optimale rijpheid en waar mogelijk pourriture noble van de druiven die alleen in uitzonderlijke jaren voorkomt. Er wordt handmatig en in twee tot drie 'tries' geplukt en de gemiddelde rendementen liggen zeer laag op 35 hl/ha. Vanaf 1988 worden er al geen pesticiden of insecticiden meer gebruikt en zodoende is er een ecologisch evenwicht ontstaan met een natuurlijke weerbaarheid.

In de kelder
De druiven worden niet ontsteeld, pneumatisch geperst (zacht, 2 bar) gedurende 3,5 tot 5 uur. De most gist op eiken fust van 225 en 600 liter of op stalen cuve bij 14 tot 17°C gedurende 2 maanden. Alleen eigen gistcultuur uit de wijngaard of aanwezig in de kelders en geen industriële gistculturen. Geen malolactische gisting, hierdoor wordt de fraîcheur en finesse van de chenin behouden. In april na de oogst volgt de botteling na enkele soutirages en slechts een lichte filtering waardoor enig depot kan ontstaan.

Vouvray Pétillant is één van de mooiste mousserende wijnen van de Loire en wordt traditioneel gemaakt zoals champagne, alleen de koolzuurdruk is de helft (2,5 bar) waardoor de aromatische expressie volop ruimte krijgt.
 
Le Haut-Lieu
De wijngaard heeft een 3 tot 4 meter diepe bovenlaag van bruine klei gemengd met kalk. Deze zware grond geeft soepele wijnen met een toegankelijk karakter die vroeg rijpen.

Le Mont
Le Mont ligt aan de Loire en heeft een steenachtige bodem samengesteld uit voornamelijk groene klei met kiezel, zand en silex. De wijnen hebben een vrouwelijke stijl, ze zijn heel elegant en mineraalrijk.

Clos du Bourg
Slechts een meter bovenlaag bedekt de kalksteenrots waardoor de wortels zich snel nestelen in het gesteente. De wijnen hebben een mooie volheid en nemen de tijd om zich te vormen.     
 
Stijl
De aard van Vouvray wordt bepaald door de oogstjaren. Onder minder goede weersomstandigheden zal er een lager gehalte aan druivensuikers zijn. Dit zijn de jaren waarin droge Vouvray wordt gemaakt of mousserende wijn en hier en daar wat demi-sec. In gemiddelde jaren met meer druivensuiker maakt men moelleux en demi-sec van de eerste pluk (1er trie) en mousserende wijn van de volgende trie. In de goede jaren wordt weinig sec gemaakt, het meeste is moelleux en demi-sec. Op grote jaren zit iedereen altijd te wachten om met enthousiasme moelleux (ca. 30 gr/l restsuiker) en moelleux première trie (60-100 gr/l restsuiker) te maken. Er zijn ook buitengewone jaren met edele rotting (pourriture noble)

Dankzij de buitengewone kwaliteit van heldere en minerale zuren wordt een Vouvray met restsuiker nooit echt overwegend zoet. Het frisse karakter blijft behouden en het blijft altijd een evenwichtige wijn met een heldere smaak. De wijnen zijn complex vol raffinement en finesse, geurig en bloesemrijk, rond en intens. Energiek met aroma’s van kweepeer tot gedroogd fruit, abrikoos en met flesrijping kunnen aroma's ontwikkelen als kruidnagel, paddenstoelen, truffel en marsepein.
 
Wijn & gerecht 
Vouvray Pétillant - is het perfecte aperitief maar kan ook een mooie afsluiter zijn van een diner met zijn heldere zuren en diepe en complexe getoast aroma.
Vouvray sec - Schelpdieren als oesters, coquille en scheermes. Kreeft, schaaldieren, Japanse en Chinese keuken, visgerechten als tarbot, kabeljauw, schol, mul, zeeduivel. Asperges
Vouvray demi-sec - Schaaldieren met saus, asperge met hollandaise, garnalen en gamba met peper en knoflook, snoek met beurre blanc, zwezerik met jus, pittige gerechten uit oriëntaalse keuken, fraai bij eend- en ganzenlever. Zachte rijpe kazen
Vouvray 1er Trie moelleux - is een complexe rijke wijn, zoet rijp in prachtig evenwicht met verfrissende zuren. Dankzij de frisse afronding verteerbaar en aanbevolen bij rijke gerechten als eend of ganzenlever. Nagerechten op fruit/amandelbasis, abrikozen- perzikgebak, hazelnoot..    

Le Classement***sterren: 'tous les vins font preuve d'une remarquable pureté aromatique et d'un naturel merveilleux dans l'expression des nuances du terroir.'
VOUVRAY PETILLANT

VOUVRAY LE MONT

VOUVRAY HAUT LIEU 

VOUVRAY HAUT LIEU FRANC DE PIED

VOUVRAY LE BOURG
Share by: