Domaine Joblot, Givry

DOMAINE JOBLOT, GIVRY


Jean-Marc Joblot is een eigenzinnig persoon en samen met zijn broer Vincent weet hij zijn ambities te verwezenlijken. Dankzij veel vakmanschap en een oprechte belangstelling voor de vegetatiecyclus en de processen die zich afspelen in bodem maken zij fantastische wijnen met een geheel eigen gezicht. Het domein omvat inmiddels 14 ha wijngaarden, waarvan 13 ha aangeplant met pinot noir en 1 ha chardonnay. Sinds 2012 wordt Jean-Marc bijgestaan door zijn dochter, Juliette, voor een geleidelijke overdracht van het domein in de handen van een nieuwe generatie. 

Met een honderdtal collega's uit de Bourgogne maken de Joblot's deel uit van de werkgroep Gest (Groupement d'etude et de suivi des terroirs). Omdat ze zeer rijpe druiven willen oogsten moet de vegetatiecyclus kort zijn. Dit kan onder meer door een type onderstok te selecteren met een korte vegetatiecyclus. Daarbij wordt er vroeg gesnoeid, begin november tot eind januari, met het risico van vorstschade in het voorjaar. De rode wijnen gisten in gesloten cuve's met automatische pigeage. Het aandeel nieuw eikenfust is altijd hoog (rond 50%) en de vaten worden met zorgvuldigheid uitgezocht om de wijn te ondersteunen en nooit te overheersen. Bij vinificatie en opvoeding op houten fust ligt een nadruk op reductie om vitaliteit en fraîcheur van het fragiele pinot-noir fruit optimaal te waarborgen. Gedurende de rijping op fust geen soutirage; de wijnen verrijken zich op hun fijne lie. Er wordt niet geklaard of gefilterd.

Wijn & gerecht 
Pinot noir- warme paté, lichte vleesgerechten, gevogelte, eend, duif, kwartel, kalfsborst.


Krachtige Pinot noir van oude stokken, gemiddeld 35-40 jaar. Rijp maar met veel fraîcheur, een geurige wijn met veel textuur en rondeur in een directe smaak; het eikenfust is goed verweven en geeft structuur aan het aantrekkelijke fruit.  
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
Robert Parker: 'Joblot, the uncontested king in the Givry appellation.'
Perswijn: 'Beste wijnen van Givry'.
La Revue du Vin de France: 'Viticulture perfectioniste, son clos du Cellier aux Moines a égalé les meilleures cuvées de Côte de Beaune et obtiennent le succes mondial mérité.

GIVRY Clos Cellier Aux Moines Premier Cru

GIVRY L'Empreinte Premier Cru

GIVRY Clos de la Servoisine Premier Cru
Share by: