Domaine Tempier, Bandol

DOMAINE TEMPIER, BANDOL


Bandol
In de 19e eeuw genoten de wijnen van Bandol een grote reputatie en stonden zij op gelijke voet met de grote wijnen uit de Bordeaux en Bourgogne. De wijnen gemaakt van vooral mourvèdre werden over de hele wereld geëxporteerd omdat ze vanwege deze stugge druif goed tegen reizen bestand waren. Rond 1900 gooide de phylloxera druif echter roet in het eten en Bandol raakte in de vergetelheid. Het waren de jonge Lucien Peyraud en zijn mentor André Roethlisberger die in 1941 gewapend met pre-phylloxera flessen en oude documenten voor de toenmalige INAO stonden om erkenning te krijgen voor de appellatie Bandol. Zij wisten voorzitter baron Le Roy uit Chateauneuf du-Pape te overtuigen en besloten werd dat de wijnen uit Bandol ook weer minstens 50% mourvèdre moesten gaan bevatten. Lucien Peyraud van Domaine Tempier was een van de eerste vignerons die besloot zijn wijngaarden te rooien om weer mourvèdre te planten. Andere vignerons volgden zijn voorbeeld en vandaag de dag beslaat de appellatie Bandol weer 1100 hectare en geniet weer de faam van weleer.

  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
Domaine Tempier
Weinig domaines spreken zo tot de verbeelding als Domaine Tempier en de familie Peyraud. Toen Lucien Peyraud in 1936 trouwde met Lucy "Lulu" Peyraud besloot zijn schoonvader hem ook de wijngaarden van de familie toe te vertrouwen. Het geheel werd beklonken met een fles Bandol van voor de phylloxera plaag en deze fles betekende de ommekeer in het leven van Lucien en Lulu. Zoals beschreven heeft Lucien Peyraud er voor gezorgd dat de appellatie Bandol en de Mourvedre weer op de kaart gezet werden. Ook begrepen Lucien en Lulu al vroeg het belang van promotie van hun wijn. Lulu kon fantastisch koken en samen met Lucien organiseerden zij met Bandol overgoten lunches op het domein met beroemde gasten als Richard Olney, Alice Waters, Kermit Lynch en zelfs monsieur le President. Vanaf de jaren '70 tot 1999 stonden zonen Jean-Marie en Francois aan het roer van het domaine, tot zijn dood in 1996 bijgestaan door vader Lucien. Sinds 1999 staat het domaine nu onder leiding van Daniel Ravier en zijn de wijnen nog verder verbeterd zonder afbreuk te doen aan het gedachtegoed van Lucien. De familie speelt nog steeds een belangrijke rol en Lulu Peyraud, inmiddels 102 jaar oud (2020), woont nog steeds op het domaine verzorgd door haar zeven kinderen en kleinkinderen.  Een glas Tempier geurt naar wilde Provençaalse kruiden, de zon en de zee. Gecombineerd met een van de recepten uit Lulu's kookboek La Table Provencale waant u zich voor even aan de lange tafel onder de schaduw van de platanen op het terras van domaine Tempier, zittend naast de Franse president...
Stijl
Kenmerkend in deze kleurrijke wijnen is zondoorstoofde kracht in een stoer vormgegeven wijn met een boeiende aromatische zeggingskracht, warm en niet ontbloot van sensualiteit. Het zonrijke fruit heeft een vineus karakter en een zweem van ziltheid door de nabijheid van de zee. De wijnen bezitten die typische kruidige Provençaalse aroma’s van rozemarijn, salie, wilde venkel, oregano en tijm. Jong hebben ze aroma's van zwoel fruit en het pit van gekneusde zwarte pepers. Dit biedt geparfumeerd tegenwicht aan de meer serieuze ondertoon van het terroir, gesteente, boomschors, leer en graffiet.
 
Wijn & gerecht
Tempier wit is een goede begeleider van salades met zeevurechten, venkel, gegrilde spitskool en zeevis. Tempier rosé is de perfecte begeleider van soupe de poissons, bouillabaisse, crudité met aoili en artisjok. Jonge rode Tempier combineert licht gekoeld goed met zeevis met aioli, octopus, lamsvlees met ratatouille, entrecote of ribstuk van de grill. Oudere Tempier past mooi bij wild zwijn, lamsstoof met zwarte olijven en wildgerechten of harde gerijpte kazen
Bandol blanc                    
Clairette 60%, ugni blanc 10%, rest rolle, bourboulenc, marsanne
                       
Bandol rosé
Mourvèdre 50%, rest grenache, cinsault

Bandol rouge
Mourvèdre 75%, rest grenache, cinsault, carignan, syrah

Bandol La Migoua
Mourvèdre 55%, cinsault 25%, grenache 15%, syrah 5%

Bandol La Tourtine
Mourvèdre 85%, rest grenache, cinsault

Bandol Cabassaou
Mourvèdre 90-95%, rest cinsault, syrah
Share by: