Domaine de Bellivière, Jasnières

DOMAINE DE BELLIVIÈRE, 
COTEAUX DU LOIR & JASNIÈRES


Een half uurtje ten noorden van Tours vinden we de appellatie 'Jasnières' in Coteaux du Loir. Jasnières is genoemd naar een kleine Clos en beslaat een zeer klein gebied van 4 km lang en slechts enkele honderden meters breed. Dankzij het microklimaat van de rivier de Loir kan op deze noordelijke limiet toch goed wijn worden gemaakt. Reeds in de middeleeuwen ontwikkelden de monniken hier wijnbouw. Na de phylloxera rond 1900 werden hybriden aangeplant en gleed de streek naar de afgrond wegens de dubieuze kwaliteit. Redding kwam toen enkele wijnboeren edele stoksoorten gingen aanplanten.


In 1937 onstond het initiatief voor een AOC Jasnières die met de AOC Côteaux du Loir werd uitgebreid in 1948. Door de middelmatige kwaliteit van de wijnen leed de streek een kwijnend bestaan en toen zware vorstschade in 1956 vrijwel alle wijngaarden vernietigde, bleven slechts enkele hectare in productie en verdween Jasnières in de vergetelheid. Maar de streek komt weer in ontwikkeling dankzij nieuw elan. Momenteel staat weer 100 van de 128 ha aangeplant, maar blijven de twee appellaties nog onbekend en behoren tot de kleinste van heel Frankrijk.

De familie Nicolas
Éric Nicolas is met zijn opmerkelijke wijnen het grote voorbeeld van deze renaissance. Bezield door wijn & gastronomie ging hij oenologie studeren in Montpellier waarna hij Jasnières ontdekte en bevangen raakte door het aromatische karakter en de expressieve kracht. 'Passie verblindt de geest' Hij wist niet aan welke geweldige taak hij begon toen hij koos voor deze streek.

Eric en zijn vrouw Christine begonnen uit het niets in 1995 en het werd een geweldig gevecht. De wijngaarden renoveren, de grond weer in evenwicht brengen, voorzichtig beginnen met het doorsnijden van de oppervlakkige wortelstelsels door ze om te ploegen, het weer aanplanten van klassieke stoksoorten als de pineau d’Aunis, een betere snoeiwijze introduceren, etc. Langzaam komen verbeteringen in zicht maar het is koorddansen op het smalle koord van geluk, de natuur is grillig en tegen misoogsten kun je niet vechten.

Sinds 2015 worden ze bijgestaan door zoon Clement en zijn vrouw Laure-Anne (2020) en werken ze volgens dezelfde filosofie en respect voor de wijngaarden en het terroir

Karakter
De bijzondere kwaliteit van deze wijnen ligt in het transparante karakter waarin complexe geurigheid delicaat en expressief tot uiting komt. Royale aroma’s geven weldaad en vullen een door de chenin getypeerde smaak die buitengewoon puur is maar compromisloos droog. Hierdoor ontstaat een sensatie van subtiel parfum die heel precies zijn duidelijkheid vindt in een heldere natuurlijke smaak. Chaptalisatie wordt niet toegepast en kan hier alleen maar afbreuk doen aan de kwaliteit.

Wijngaard
Het domein heeft 18 ha. verdeelt over 5 gemeenten, met een grote plantdichtheid van ruim 11.200 stokken/ha. Natuurlijk wijngaardbeheer, geen herbiciden, ploegen, handmatige pluk met verschillende trie’s, zeer lage rendementen van gemiddeld 20 hl/ha, sélection massale. (In 2000 is 0.07 ha aangeplant met 40.0000 stokken/ha (!!!) met als doel om wijnen met edele rotting te gaan maken van 1 tros per wijnstok...)

Druiven – chenin voor de witte wijnen, pineau d’Aunis voor rood en rosé, zanderige klei met kiezelgrond op tufsteen.

Vinificatie 
De witte wijnen gisten met eigen gistcultuur op houten fust waarbij de verschillende terroirs gescheiden blijven, tot de assemblage plaatsvindt al naar gelang de leeftijd van de wijnstokken. Geen chaptalisatie (suikertoevoeging aan de most), 1 jaar fustrijping voor de wijnen van 'jonge' stokken en 20 maanden voor de wijnen van oudere stokken (tot 80 jaar) met meerdere soutirages.

De rosé komt van de Pineau d’Aunis en gist bij lage temperatuur op houten fust.

Ook de rode wijnen worden gemaakt van de pineau d’Aunis druif, volledig ontsteeld en bij de gisting in open cuve’s wordt extractie en kleur verkregen door pigéage. Na 12 maanden opvoeding op fust, een langzame malolactische gisting en meerdere soutirages, worden de wijnen ongefilterd gebotteld. De natuurlijke omstandigheden van iedere jaargang bepalen de samenstelling van de cuvée’s, van wel of geen ontwikkelde ‘pourriture noble’, van droog tot halfdroog of liquoreux. 


COTEAUX DU LOIR Vieilles Vignes Eparses
Dit is een selectie van oude wijnstokken(meer dan 80 jaar oud). Een discrete wijn, droog, chenin getypeerd, grapefruit, fijne appel, honing en kaneel, het zijn meer onderliggende aroma’s die afwisselen met bloesemgeurigheid als accasia en linde, hooi, subtiel en heel precies in een mineraalrijke, volstrekt pure smaak, de kraakheldere zuren geven lengte aan de smaak en helderheid aan het subliem eigen karakter. Tuffeau en zandbodem met silex. 20 mnd rijping op oude vaten en lie
 
COTEAUX DU LOIR l’Effraie
Gemaakt van jongere stokken (tot 50 jaar oud) en van verschillende terroirs in Coteaux-du-Loir. 12 mnd rijping op oude vaten en lie

JASNIERES Les Rosiers
Gemaakt van jongere stokken (tot 50 jaar oud) en samengesteld uit verschillende terroirs van Jasnières. 12 mnd rijping op oude vaten en lie

Pineau d’Aunis
Deze bijna vergeten druif is goeddeels verdreven door de meer kracht en structuur gevende cabernet-franc. Pineau d’Aunis geeft een subtiele expressie van terroir, het is een fragiele wijn maar zeer intens en rijkelijk complex. Het is een moeizaam rijpende druif die veel zorg verlangt en een laag rendement van max. 25 hl./ha.  

COTEAUX DU LOIR rosé ‘Les Giroflées’
In deze cognackleurige rosé ontvouwd zich een complexe smaak in een geraffineerd spel tussen zuren, zoet en oxydatie, heerlijk fruitvol en subtiel geparfumeerd, oranjebloesem en geurig sterappeltjes, bloemen, een hint van kruisbes, noten, mineralen, krijt … wat een raffinement!
 
COTEAUX DU LOIR rouge ‘Le Rouge Gorge’
Vernoemd naar de kleine roodborstjes die zich in de lente voor de kelders nestelen, is deze speciale wijn gemaakt van pineau d'Aunis. Peperig en verfijnd rood fruit. Ferment op cuve, pigeage, natuurlijke malolactische gisting, 12 mnd rijping op houten vaten. 

COTEAUX DU LOIR rouge ‘Hommage à Louis Derré
Pineau d'Aunis 100%, gemaakt van stokken 80 - 100 jaar oud. 
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
Les Arches de Bellivière

Éric and Christine Nicolas zijn in 2016 begonnen met de productie van een drietal wijnen onder een eigen negoce label. Door de late vorst in het voorjaar van 2016 en 2017 en de grote verliezen in opbrengsten als gevolg daarvan werd het plan gemaakt om met ingekochte druiven toch wijn te maken. Via bevriende wijnboeren in de Loire en elders in Frankrijk, die ook volgens dezelfde biologische en biodynamische principes werken, konden zij aan druiven komen om wijn te maken. Het fruit uit de Loire wordt in de eigen kelders vergist.

VIN DE FRANCE Confluence
Chenin blanc uit Anjou. Het tijdstip van oogsten is van groot belang. Gezocht wordt naar goede fenolische rijpheid, zonder een overdaad aan suiker voor de productie van een droge wijn. Fermentatie met eigen gisten op houten vaten gedurende 10 mnd.
VIN DE FRANCE Castor
Cabernet franc & cabernet sauvignon uit Anjou. Volle, geurige en stevige rode wijn, eigen gisten, ontsteeld, rijping 20 mnd op houten vaten.
 
JASNIERES Prémices

JASNIERES Les Rosiers

JASNIERES Calligramme

COTEAUX DU LOIR L'Effraie

COTEAUX DU LOIR Eparses VV

COTEAUX DU LOIR Rouge- Gorge

COTEAUX DU LOIR Hommage à Louis Derré
Share by: