Domaine de Ferrand, Châteauneuf-du-Pape

DOMAINE DE FERRAND, CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE


Philippe Bravay reisde rond de wereld tot hij in 1995 het domein van zijn vader overnam. Zijn vader verkocht de wijn aan de lokale handelaren, maar Philippe besloot de wijn zelf te bottelen en te rijpen en gaf het domein zijn eigen naam terug, Domaine de Ferrand. Het domein heeft verschillende wijngaarden in het noorden van de appellatie, 5 ha Châteauneuf in La Gardiole en Carbrières en 10 ha Côtes du Rhône en VDP.

De bodem varieert van zanderig tot zanderige klei met gesteente, meestal ruim een meter diep. Zorgvuldig en met aandacht voor detail wordt gewerkt aan een zo natuurlijk mogelijke omgeving in de wijngaard. Zo wordt er volstaan met 1 snoei, na de wintersnoei wordt de wijnstok met rust gelaten vanuit het principe dat na iedere snoei de plant wil compenseren en dat kost energie die niet gebruikt wordt voor het rijpingsproces van de druif. De wijnstok wordt dus meer aan zijn lot overgelaten en vindt zo een natuurlijk evenwicht. Er worden geen onkruidverdelgers en pesticiden gebruikt. Rendementen zijn laag want het aandeel oude stokken is hoog, deels gepland in 1904 en in 1920. In die tijd werd er met paard of ezel geploegd waardoor ook de afstand tussen de wijnstokken heel anders was als nu. Het is dus niet mogelijk hier met een tractor te werken. 

Grenache domineert, daarnaast staat bourboulenc, vacarese, cinsault, mourvèdre en syrah aangeplant. Er wordt op de limiet geoogst en gewacht tot op het laatste moment om optimaal rijp te plukken. Dit is één van de belangrijkste beslissingen van het jaar. Met een table de trie wordt het fruit in de wijngaard geselecteerd. De druiven worden niet geoogst op basis van terroir maar op het type druif, dus b.v. grenache uit iedere wijngaard gist gezamenlijk. Al naar gelang de jaargang worden de druiven voor een groot deel niet ontsteeld (bv 50% in 2010). De druiven worden gekneusd waarna de most gekoeld wordt naar ca. 18°C en als na een paar dagen de gisting op gang komt met z’n natuurlijke gistcultuur kan deze oplopen naar ca. 30°C. Om luie gistcelwerking te voorkomen zijn er 1 of 2 remontages per dag en een enkele delestage. Na ca. 12 dagen gisting volgt enkele weken cuvaison.

De wijnen krijgen geen eiken fust, want Philippe Bravay zoekt en vindt puurheid met een opvoeding op cuve. De malolactische gisting gaat altijd traag en zodra deze verlopen is volgt 1 maal soutirage. Gedurende 12 tot 18 maanden opvoeding wordt er niet meer gesoutireerd, de wijn rijpt in een reductief klimaat.


  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
Stijl
Diepgewortelde oude wijnstokken van 90+ jaar geven altijd kwaliteitstannines. Ongeacht grote of kleinere jaargangen is er altijd intensiteit en een vanzelfsprekende harmonie waardoor ook ‘kleine jaargangen’ zich volop laten waarderen. Diepte, fijnheid, en grote puurheid kenmerken deze Châteauneuf waarin gespierde kracht tot uiting komt in textuur met ruimte voor subtiliteit in een expressie van complex kruidige aroma’s.

Wijn & gerecht
Aubergineschotel, lam met oregano en knoflook, gegrilde lamsbout, ossenstaart met aubergines, courgettes en olijven, wild als haas, konijn, Leidse kaas, Friese kruidnagelkaas.


Rating 91/100 : An impressive example of the finest this vintage can offer, the 2008 Chateauneuf du Pape is a blend of 90% Grenache and the rest Mourvedre, Syrah and Cinsault from 80+-year-old vines aged in tank. The wine’s dark plum/garnet color is accompanied by a strikingly complex bouquet of grilled meat, seaweed, herbes de Provence, pepper, incense and abundant black currant and black cherry fruit. Medium to full-bodied and extremely perfumed with silky tannins as well as a long finish, it offers a smorgasbord of aromas and flavors that challenge the olfactory senses. Enjoy it over the next 7-8 years.
Philippe Bravay continues to turn out sensational wines at his tiny, artisanal estate of just under 14 acres. His greatest vintage to date was 2007, but he has done an exemplary job in both 2008 and 2009. Bravay also turns out two top Cotes du Rhones from his holdings just outside the appellation.
Côtes-du-Rhône Vieilles Vignes

Châteauneuf-du-Pape 

Côtes-du-Rhône Mistral 
Share by: