Domaine de Trévallon, Alpilles

DOMAINE DE TRÉVALLON, ALPILLES


Het verhaal van Trévallon is een bijzonder verhaal en natuurlijk gaat het over wijn en de Provence. Maar bovenal is het ook een verhaal over de lotgevallen van een individu die op zijn zoektocht in de wereld zijn bestemming ontmoet: in de ban komen van schoonheid, het ontdekken van je muze, maar daarvoor strijd moeten leveren met heersende normen en wetten en daarbij verwikkeld raken in een conflict met de bureaucratie. Voor velen onder ons moet daar een prijs voor betaald worden, maar in dit verhaal is het individu, Eloi Dûrrbach, grondlegger van het domaine de Trévallon, overwinnaar. Tegen de verdrukking in heeft hij de vrije geest behouden en heeft hij wereldwijd succes en een geweldige reputatie opgebouwd, met wijnen die uitblinken met een volstrekt eigen karakter. 

Eloi Dûrrbach
Eloi Dûrrbach komt uit een kunstenaars familie uit de Elzas. Zijn vader was beeldhouwer, bevriend met kunstenaars als Fernand Léger en Pablo Picasso. In 1973 brak hij zijn studie architectuur in Parijs af om een wijngaard aan te planten op het buitenverblijf van de familie in St-Etienne du Grès, in het schitterende woeste landschap van Les Baux en Provence. Geïnspireerd door Brunet van Château Vignelaure, die op zijn beurt was geïnspireerd door Jules Guyot, koos hij voor cabernet sauvignon en syrah om in gelijke delen aan te planten. Deze Jules Guyot ontdekte in een grote studie omstreeks 1830 dat in de Provence een mengeling van cabernet sauvignon met syrah opmerkelijke wijnen opleverde.

Dûrrbach gebruikte plantmateriaal van Vignelaure voor de cabernet sauvignon en syrah van Rayas in Châteauneuf en heeft dit op noordelijke ligging aangeplant. Al vanaf het prille begin koos hij voor biologische wijnbouw.
In de tijd van Jules Guyot waren er geen regels voor het aanplanten van druivenvariëteiten, maar hiermee kreeg Eloi Dûrrbach wel te maken. Het INAO, het staatsorgaan dat de regels van de appellation vaststelt en controleert, eiste dat Dûrrbach het aandeel van 50% cabernet sauvignon zou terugbrengen naar de wettelijk toegestane 20%. Verder moest ook grenache worden aangeplant. Dit weigerde hij, het zou de klasse en het karakter van zijn wijnen aantasten. Hiermee verloor hij echter het recht op een erkende AOC en degradeerde men zijn wijn naar een Vin de Pays status. Dit deed hem en zijn sterke metgezel, zijn vrouw Floriane, pijn en verdriet. 

Door deze rigide en halsstarrige opstelling kreeg het INAO het wel wat benauwd, want de wijnen van Trévallon waren inmiddels buitengewoon succesvol, toonden grote klasse en kregen wereldwijd volop aandacht en erkenning. Men vroeg zich af waarom de autoriteiten zo moeilijk deden… Lang volhardt het INAO in de starre houding van niet accepteren van een fenomeen dat zich al tientallen jaren bewijst. Eloi Dûrrbach is zijn eigen weg gegaan, heeft zijn vrije overtuiging gestalte gegeven en wordt inmiddels bijgestaan door zijn dochter Ostiane en zoon Antoine. Vandaag de dag wordt de wijn op de markt gebracht als IGP Alpilles dat in 2009 in het leven is geroepen.

Elk jaar wordt de wijn met een nieuw iconisch label gebotteld: Voor zijn dood in 2000 heeft René Dürrbach een vijftigtal posters geschilderd en elk jaar wordt een van de afbeeldingen gekozen die het best de vintage weergeeft. In warme jaren zoals 2003 wordt gekozen voor gele en rode kleuren en in koelere jaren juist voor blauwe tinten.


  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Stijl – Trévallon is een echte Provencaalse wijn, geurend naar de kruidige garrigue, sprekend vanuit de aarde van geboortegrond.
Deze fascinatie vindt altijd expressie in een onopgesmukt, niet gemanipuleerd karakter dat luistert naar de verschillen die iedere jaargang biedt en zo boeiend maakt. Opvallend is dat in een frisse transparante smaak door directe eenvoud grote zeggingskracht ontstaat, met detaillering en fijnheid, waardoor de wijn met al zijn dimensie, complexiteit en diepgang kan betoveren en veroveren. Zoals de meeste grote wijnen heeft ook Trévallon tijd nodig om zich te ontplooien, maar geduld wordt beloond…


 
Wijngaard
Trévallon Rouge 15 ha. met 50% cabernet sauvignon, 50% syrah.
Druiven worden niet ontsteelt, lange inweek, ca. 18 maanden opvoeding op grote foeders, geen klaring of filtering. 
Wijn & gerecht – lamsvlees, paddenstoelen, wild als ree, wilde eend, wild konijn, wild zwijn.

Trévallon Blanc 2 ha. met 45% roussanne, 45% marsanne, 10% chardonnay, arme steenachtige bodem, kalksteen, biologische teelt, lagen rendementen.
Domaine de Trévallon Rouge 

Domaine de Trévallon Blanc (sur demande)
Share by: