Domaine de la Chevalerie, Bourgeuil

DOMAINE DE LA CHEVALERIE, BOURGEUIL


Bourgueil 
In dit deel van de Loirestreek wordt al 1000 jaar de cabernet-franc druif verbouwd, ook wel “Breton” genoemd.
De wijngaarden van Bourgueil profiteren van een vrij mild micro-klimaat; de terrassen die zich in een lengte van 10 km uitstrekken worden in het noorden beschermd door bossen tegen de gure noordenwind. Deze strook is zo’n 3 km breed en loopt uit op de Loire rivier. De wisselende bodemsamenstelling geeft verschillende karakters aan de wijnen. Meer soepele fruitvolle wijnen komen van de warmere zanderige grond. Deze verloopt van zand met grind naar een glooiende bodem, waar kalkachtige klei op krijt/kalksteen structuur geeft aan rijke, complexe wijnen. Deze laatste categorie rijpt langzaam en lang. Bourgueil op z’n best combineert een stoer karakter met verfijnd fruit, vaak floraal geparfumeerd. Na rijping komt een boeiende complexiteit tot uiting, fijn klein rood fruit, bosbes, zwarte bes en rijpe aardse aroma’s als bosgrond, bladeren en paddenstoelen.

Familie Caslot - Domaine de la Chevalerie
De familie Caslot maakt al 300 jaar wijn in Restigné, het familiebezit dateert van 1640. De schijnbaar eindeloze kelders zijn indrukwekkend en zijn ontstaan in 11e en 12e eeuw. Het Domaine de la Chevalerie heeft een mooi potentieel aan wijngaarden met een uitstekend terroir; met de intreding van dochters Stéphanie en Laurie en zoon Emmanuel leek dit potentieel optimaal benut te worden. Begin 2021 kwam Stéphanie echter onverwacht op veel te jonge leeftijd te overlijden en sindsdien zetten Laurie en Emmanuel het werk voort. 

Wijngaard
Er worden geen onkruidverdelgers gebruikt maar geploegd. Er wordt gewerkt volgens de biodynamie en de gedachte om de interactie tussen plant en terroir te begeleiden en te stimuleren. De snoeiwijze is guyot-simple, geen gebruik van herbiciden, geen pesticiden, handmatige oogst, gisting op cuve met temperatuur controle, eigen gistcultuur, opvoeding op demi-muid (500 liter eiken fust) in koude kelders met een constante temperatuur van 10°C tot 12°C.
 

Les Busardières

Net boven het domein en iets hoger gelegen in de heuvels ligt 'Les Busardières' één van de mooiste terroirs van Bourgueil. Een wijngaard met een westelijke ligging en beschermd tegen de noordelijke wind door uitgestrekte bossen. De krijt/kalksteenrots (tuffeau) is bedekt met een dunne laag van 0,5-1 meter klei met sporen van mica en voorziet in een langzame maar regelmatige rijping. Leeftijd stokken 30-65 jaar.

Stijl – intens gekleurd, bourgueil met een puur karakter, geurig met klein rood fruit, frambozen, cassis, bosaardbei, floraal geparfumeerd, viooltjes, iris. Het fruit heeft gewicht in een gedegen smaak met bewaar structuur; in deze complex genuanceerde bourgeuil zijn de mooie tannines goed opgenomen, het pure karakter is niet verstoord, gelukkig géén over extractie en géén misplaatst fustgebruik.

Busardières heeft tijd nodig om zich te ontplooien en oudert heel goed, 10 jaar en in grote jaren 20 jaar.


Les Galichets

Afkomstig van het zonrijke, gunstig gelegen deel van het plateau in Restigné. De arme bodem van zanderige leem met silex en kiezel wordt bewerkt zonder onkruid verdelgers terwijl ziekte en schimmels bestreden worden met onder meer preparaten op basis van planten. Rendementen liggen laag, de druiven worden handmatig en per trie geoogst, de plukkers gaan meerdere malen langs de ranken om alleen rijpe druiven te plukken. Gisting op cuve met temperatuur controle, eigen gistcultuur, opvoeding op demi-muid (500 liter eiken fust) in koude kelders met een constante temperatuur van 10°C tot 12°

Stijl – Galichets heeft aantrekkelijke charme, het soepele fruit heeft finesse en opwekkende frisheid in een alleszins boeiende smaak.                           

                                                   

La Chevalerie

Van zanderige kleigrond met silex komt de cuvée La Chevalerie. Dit is een selectie van gemiddeld 60 jaar oude wijnstokken. Snoeiwijze is guyot-simple, geen gebruik van herbiciden, geen pesticiden, handmatige oogst, gisting op cuve met temperatuur controle, eigen gistcultuur, opvoeding op demi-muid (500 liter eiken fust) in koude kelders met een constante temperatuur van 10°C tot 12°C.

Stijl – intens gekleurd, bourgueil met een puur karakter, geurig met klein rood fruit, frambozen, cassis, bosaardbei, floraal geparfumeerd, viooltjes, iris. Dit is een complexe wijn met in een hechte structuur een surplus dankzij de oude stokken, het sap is romig, een verrukkelijke coulis van rode en zwarte bes.

De wijn toont zich in de jeugd en kan goed ouderen.

Wijn & gerecht – asperges met morilles, escargots in een ragout met rode wijn en cantharellen, rivierkreeftstaartjes, champignons de Paris, fazant, geitenkaas Sainte-Maure,               

                                                                   

Diptyque

Een wijn met fruitige expressie en veel plezier. Afkomstig van terrassen met alluviale bodems aan de voet van de rivier. Zanderig met quartz, kiezel en klei, 1-2 meter diep, expositie zuid-zuidoost, 30-45 jarige stokken.


‘Sans oublie rune belle référance à la table, à la gourmandize et aux gourmands comme toujours… Car meme si il est important d’avoir la tête dans les étoiles i lest aussi très important de ne pas oublier les bonheurs terrestres!!”


stijl - Bourgueil in een open stijl, fascinatie en frisse rijpheid geven aanzet om volop te genieten van heerlijk fruit in een stoer karakter. 


Noms d'Oiseaux

Deze cuvée is gelanceerd in 2017, Tevens een wijn die wordt gemaakt om jong te drinken. Een blend van twee verschillende percelen met concentratie, tannines die aanwezig maar slechts ter ondersteuning de wijn een lift geven.


Bourgueil Diptyque 
Bourgueil Nom d'Oiseaux
Bourgueil Peu Muleau 
Bourgueil Galichets 
Bourgueil Bretêche 
Bourgueil Chevalerie Vieilles Vignes 
Bourgueil Busardières 
Bourgueil Grand Mont 
Share by: