Domaine du Cayron, Gigondas

DOMAINE DU CAYRON, GIGONDAS


Veel te lang heeft Gigondas als wijngebied in de schaduw gestaan van nabij gelegen grote broer Chateauneuf-du-Pape. Er is dan ook pas in 1971 (40 jaar later dan Chateauneuf-duPape) een eigen appellatie gekomen voor Gigondas. Dankzij de verkoeling die de mistral hier brengt, de hooggelegen wijngaarden en kalk in de bodem, zijn de wijnen vol en fris, op het fruit gedreven en met een fijne balans. Door de lage toegestane rendementen (35 hl/ha) en verplichte triage voor het uitsorteren van ongezonde en onrijpe druiven is er een uitstekende reputatie opgebouwd voor de wijnen uit Gigondas. De appellatie omvat tegenwoordig zo’n 1300 hectare, merendeels aangeplant met grenache noir.   
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Domaine du Cayron 

Het domein dateert uit 1840 en inmiddels staat de 5e generatie aan het roer met drie gezusters Delphine, Cendrine en Rosaline Faraud. Op Cayron wordt minimaal ingegrepen en men is ook geen voorstander van nieuw hout. De wijn krijgt de ruimte om zich zelf te vormen en er wordt alleen corrigerend ingegrepen als dat nodig is. In tegenstelling tot sommige andere domeinen wordt er geen prestige cuvée gemaakt. Al jarenlang wordt in december de blend gemaakt van de apart gevinifieerde druivenrassen en 1 enkele wijn gemaakt van het mooiste fruit. Rijping volgt op de eigen oude foudres voor 12 maanden en er vindt geen klaring en filtering plaats. 


Het domein omvat 17 ha uitgespreid over 20 verschillende plots met stokken tot wel 70 jaar oud. De wijngaarden bevinden zich deels op de hellingen van Les Dentelles de Montmirail. De kalksteen onderlaag is bedekt met kalkachtige klei en gesteente en is op het vlakke deel zanderig met veel gesteente en west/ noordwestelijke expositie. De aanplant betreft 70% grenache noir, 15% cinsault, 14% syrah en 1% mourvèdre. 

 

Stijl 

Het voorbeeld van een prachtige klassieke Gigondas met een puur en zuiver karakter. Het is een robuuste wijn met gloedvolle kracht en pure druivenaroma's in een gespierd volle smaak en kruidig genuanceerd. In rijke oogstjaren ontwikkelen ze geuren van truffel. 

 

Wijn & gerecht  

Grillades, lamsvlees, kalfsschenkel met rozemarijn, gerechten met paddestoelen, eend, wildzwijn, haas, wild konijn, hartige stoofschotel, cassoulet, coq au vin, lokale kazen. Serveren 17°C 

 

Robert Parker:

”These are sensational, old style wines with a kinky, exotic, smoked meat fragrance, gobs of thick, chewy, chocolate, hickoryflavored fruit, and mouthcoating glycerin and tannin levels.” 



Gigondas
Share by: