Domaine du Pélican, Arbois

DOMAINE DU PÉLICAN, ARBOIS


Wat begon als een grap tussen Guillaume d'Angerville en een sommelier in Parijs, is inmiddels uitgemond in een van de meest voorname nieuwe domeinen van de eeuw in de Jura. De legende leert dat Guillaume zich altijd graag laat verrassen met een witte wijn van buiten de Bourgogne. Op een dag dat hij met zijn vrouw Pauline uit eten gaat in Le Taillevent** krijgt hij van de sommelier een wijn geserveerd waarvan hij overtuigd is dat dit toch wel een chardonnay uit de Bourgogne MOET zijn. Tot zijn grote verbazing is het een chardonnay uit de Jura en de interesse in de regio is gewekt.

Het duurt nog tot 2012 dat Guillaume samen met zijn wijnmaker uit Volnay, François Duvivier, uiteindelijk Domaine du Pélican opzet. De eerste 5 ha wijngaarden liggen om Château de Chavanes en werden al biodynamisch onderhouden. In hetzelfde jaar kunnen nog 5 ha aangekocht worden. Grand Curoulet, beschouwd als een van de mooiste terroirs, werd tot die tijd ook nog eens geheel natuurlijk bewerkt door Jean-Marc Brignot. Het laatste gedeelte van het 15 ha tellende domein kwam pas later. Jacques Puffeney, door sommigen de paus van Arbois genoemd, was op zoek naar opvolging aangezien zijn dochters het familiedomein niet wensten voort te zetten. Hij heeft zijn wijngaarden en kelder overgedragen aan Guillaume en François, die sinds 2015 dankbaar gebruik maken van de unieke oude vaten en kennis van hun buurman. Zo werken zij bijvoorbeeld samen aan de Vin Jaune.
Domaine du Pelican Jura
Domaine du Pelican Jura

Dankzij een gulle en goede oogst in 2018 is de range flink uitgebreid tot een tiental verschillende wijnen en op de achtergrond wordt ook nog eens gewerkt aan een mousserende wijn van savagnin.  

De chardonnay wordt gemaakt van verschillende plots met mergel en klei in Arbois en Montigny-lès-Arsures. De wijngaarden liggen het hoogst van alle plots van het domein, op zo'n 400 meter hoogte. De wijn fermenteert in vaten en foudres, een derde van de wijn rijpt daarna op vaten van 350 en 500 liter, waarvan 5% nieuw en de rest op gebruikte oude vaten en foudres. De wijn is rijp, romig en mineraal. Frisse verse appel, citroen, direct en puur. Geconcentreerd mid-palate en lange complexe afdronk.

De Grand Curoulet wijngaard heeft een noordelijk aspect en een groter aandeel kalk in de bodem. Het is een exceptioneel terroir en een van de allereerste wijngaarden ooit aangeplant in Arbois. Vóór Domaine du Pélican was het eigendom van Jean-Marc Brignot, die het op zijn beurt heeft overgenomen van Robert Aviet. Fermentatie en rijping vindt plaats op gebruikte vaten van 500 liter. De Grand Curoulet chardonnay is frisser, strakker en ziltiger dan de geblende chardonnay. Stenig, lineair met hinten van groene kruiden.

En Barbi is een beschutte wijngaard gelegen in een amfitheater van hellingen met zuidelijke ligging. De bodem is zo kalkrijk dat het op sommige plekken helemaal wit uitslaat. Guillaume en François herkennen al snel de enorme potentie en En Barbi chardonnay is al vanaf het begin apart gevinifieerd. De eerste botteling was in 2016, geheel op magnum, en na een magere oogst in 2017 voor het eerst op fles in 2018. Rijping vindt plaats op vaten van 350 en 500 liter en foudres. De wijn is grootser en rijper met veel vulling en is kruidig. Enorme complexiteit met balans, zowel sappig als lange aanhoudende zuren en diepgang. 

Net zoals bij de chardonnay wordt er van de verschillende percelen een geblende Savagnin Ouillé gemaakt (De vaten worden steeds bijgevuld om oxidatie tegen te gaan). De laat rijpende savagnin groeit op 5 ha kalkrijke blauwe en grijze mergel bodems in Arbois en Montigny-lès-Arsures. Omdat savagnin een stevige schil heeft, wordt een derde van de druiven gekneusd en een nacht ingeweekt voordat er langzaam en langduriger geperst wordt dan bij de chardonnay bijvoorbeeld. Fermentatie is op kleine vaten en foudres en rijping volgt in 500 liter vaten (2% nieuw) en foudres. De wijn is veelzijdig met lange aanwezige zuren, groene citrus, stenig, droog en mineraal. Een aantal jaren rijping geeft uitgebreide noten en hooi karakter.

De wijngaarden voor de Savagnin Ouillé Grand Curoulet zijn opnieuw aangeplant door middel van massale selectie. De wijnstokken die gebruikt zijn voor de herplant komen van Domaine de la Pinte en Domaine Pignier die op hun beurt weer uit de tijd van Robert Aviet jonge planten van Grand Curoulet hebben gebruikt. Zo is de cirkel weer rond kun je wel stellen. Hoewel de wijn is gemaakt van een gedeelte jonge stokken is de wijn al zeer vol en volwassen en in de wetenschap dat dit alleen nog gaat verbeteren is dit een wijn om met enthousiasme te volgen.


Béranger trousseau komt van een wijngaard in Montigny-lès-Arsures die is overgenomen van Jacques Puffeney. De stokken zijn zo'n 50 jaar oud en staan op alluviale gronden met rots en mergel. De wijn rijpt op gebruikte 350 liter Bourgogne vaten.

Eveneens van de overgenomen wijngaarden van Jacques Puffeney in Montigny-lès-Arsures en Arbois wordt sinds 2015 een cépage poulsard gemaakt. De grote bessen met dunne schillen worden ontsteeld en rijpen op grote foudres. Het resultaat is een zeer transparante en licht gekleurde wijn met verfijnde tannine structuur en een licht knapperige afdronk. 

Trois cépages is een blend van merendeels pinot noir en trousseau, aangevuld met poulsard en rijpt op 50% oude vaten en 50% foudres


Savagnin Ouillé 

Savagnin Ouillé Grand Curoulet 

Chardonnay 

Chardonnay En Barbi 

Chardonnay Grand Curoulet 

Poulsard 

Trois Cépages 

Trousseau Béranger

Pinot Noir
Share by: