Fabien Trosset, Arbin

FABIEN TROSSET, ARBIN


Het beste terroir voor mondeuse is Arbin en voordat de Romeinen kwamen maakten de Galliërs hier al wijn van de mondeuse druif. De klei/kalk grond is hier diep, rijk en rood dankzij het ijzergehalte. De bovenlaag is bezaaid met gesteente, erosie afkomstig van het Massif des Bauges. Mondeuse heeft niet zo snel een hoog alcohol gehalte en kan goed doorrijpen zonder gevaar van teveel alcohol die het kwetsbare natuurlijke karakter uit balans zou brengen. 

Een goede zuidelijke expositie is heel belangrijk voor een optimale rijping met voldoende rijpe tannine als gevolg. De mondeuse is van origine een hoog productieve druif, waardoor er veel matige wijn op de markt is. Streng zijn en de productie laag houden is een voorwaarde om werkelijke klasse te verkrijgen. Een lage opbrengst geeft ook betere rijping waardoor groene, vegetale aroma’s vermeden worden en rijpe genereuze tannines kunnen bijdragen aan harmonie. Arbin geeft nog een surplus door het uitstekende terroir.

Uit handen van een wijnboer als Trosset komt de mondeuse die imponeert met fijne geurigheid, fris expressief rood en donker fruit, maar ook floraal geparfumeerd, viooltjes. Een wijn met een natuurlijk karakter dat kwetsbaar is met tegelijk een stoere kant moet een goede vulling hebben en is intrigerend met kruidige nuances als van witte peper, kaneel en kruidnagel. Ontplooiing vraagt enkele jaren en dat geduld wordt beloond, vaak ligt ‘truffel’ om de hoek…

Domaine Fabien Trosset
Fabien nam in 2011 het domaine over van zijn vader die altijd zijn druiven aan de kelders van Cruet verkocht. In korte tijd maakt hij furore met prachtige Mondeuse. Het domein heeft 13 ha mondeuse en 3 ha met de witte druiven altesse en roussanne.
In de Combe van Savoie aan de voet van de rots van Guet heeft Trosset op de hellingen oude wijnstokken tot 80 jaar oud. 

ARBIN MONDEUSE Avalanche
Gemiddeld zijn de stokken 50 jaar oud, rendement 45 hl/ha, handmatige pluk, tri in de wijngaard en in de cuverie, de hele druiven gisten ca. 8 dagen bij 28°C op cuve, 8-12 maanden opvoeding op cuve.
Wijn & gerecht – speenvarken, côte de boeuf, tamme eend, ree, wild zwijn, tam konijn, kalfsvlees, ossenstaart, Comté, Salers, Tommes, Laguiole.

Mondeuse Arbin Cuvée Avalanche
Share by: