Francois Chidaine, Montlouis

FRANÇOIS CHIDAINE, MONTLOUIS


De chenindruif in de Loire is vergelijkbaar met de grote riesling: beiden vinden hun kracht in aromatische expressie en beiden hebben dat boeiende spanningsveld tussen zoet en zuur. Daarbij 'vertalen' ze hun terroir in een interessante karaktertypering terwijl het fruit discreet is en distinctie heeft. Opvallend is een haarscherpe helderheid en subtiele verfijning. Ondanks het 'gewicht' van de smaak van het rijkelijk rijpe fruit in de licht zoete en rijp zoete wijnen, is er prima verteerbaarheid en stijlvol evenwicht, dankzij de altijd levendige zuren en het bescheiden alcoholgehalte. Uitgangspunt is een goed terroir en lage rendementen, een voorwaarde in dit noordelijke klimaat voor rijpe druiven. Want bij een onvoldoende rijpe chenin valt alle glans en dimensie snel weg. Het contrast tussen goede en slechte jaren kan groot zijn in het noordelijke Loireklimaat, een gat dat gevuld kan worden door de zorg en het lange termijnwerk van de wijnboer in de wijngaard...

François Chidaine
Het domein is in 1989 opgericht door François met enkele hectares in Montlouis-sur-Loire. Hij benadert de specifieke wijngaarden als eigen en unieke terroirs en was al vroeg overtuigd van de magie en rijkheid. De certificering voor biologische wijnbouw volgt al snel in 1992 en voor biodynamie in 1999. Tegenwoordig omvat het domein 37 ha wijngaarden met 20 ha chenin blanc in Montlouis-sur-Loire, 10 ha chenin blanc in Vouvray en de overige 7 ha zijn aangeplant met Sauvignon, Pinot Noir, Grolleau, Cabernet Franc, Côt et Pineau d’Aunis in de Touraine.

François Chidaine is een perfectionist in de wijngaard. Volgens hem wordt grote wijn niet gemaakt door manipulatie van de wijnmaker, maar geboren aan de wijnstok. De wijnmaker dient zich bescheiden op te stellen want het echte werk wordt gedaan door plant en bodem. Elke wijnstok moet zich goed kunnen ontwikkelen om mooie druiven te kunnen dragen. Vorst in het vroege voorjaar kan een ramp veroorzaken, want de jonge uitlopers gaan verloren en dat betekent geen of weinig oogst.

De wijngaard en wijn manifesteren zich altijd anders hetgeen routine uitsluit, iedere jaargang moet anders benaderd worden. Elke wijnstok verschilt van zijn buurman en draagt bij aan de complexiteit van de wijn. De druiven worden op rijpheid geoogst, per trie (men gaat verschillende keren langs de wijnstokken om alléén optimaal rijpe druiven te oogsten)

Montlouis-sur-Loire


Méthode Traditionnelle Brut Nature (chenin banc)

Klei bodems met silex en tuffeau onderlaag. Wijnstokken 10-50 jaar oud. Droog met 2 g/l restsuiker. Handmatige oogst met verschillende tris voor optimaal rijpe druiven. Eerste vergisting op oude demi-muids met eigen gisten. Tweede vergisting op fles minimaal 12 maanden


Clos du Breuil

Langzame rijping op koudere grond rijk aan kiezel. Noord/west ligging, 3 ha met oude stokken (60 jr). Droog met slechts enkele gr/l aan restsuiker. Rijping op grote oude demi-muids van 600L


Les Choisilles

Klei bodems met silex en tuffeau onderlaag. Wijnstokken 30-90 jaar oud. Droog met slechts enkele gr/l aan restsuiker. Rijping op grote oude demi-muids van 600L op de lie.


Les Bournais

4 ha Klei bodems met kalk. Droog met slechts enkele gr/l aan restsuiker. Rijping op grote oude demi-muids van 600L op de lie.


Clos Habert

Hoger gelegen plateau met warme grond, de druiven zijn dan ook wat eerder rijp. Minder silex dan andere gronden in Montlouis-sur-Loire. De wijn heeft een gulle en rijke afdronk en afhankelijk van de jaargang zo'n 10-15 gr/l restzoet (tendre). Rijping op grote oude demi-muids van 600L op de lie.


Les Tuffeaux
Klei met silex en goede drainage, warmere grond. Blend van percelen oa Clos du Volagray and Saint-Martin. Oude stokken 30-90 jaar. Laat geoogst voor rijpe druiven. De wijn heeft een gulle en rijke afdronk en afhankelijk van de jaargang zo'n 15 gr/l restzoet . Rijping op grote oude demi-muids van 600L op de lie.


Les Tuffeaux en Clos Habert hebben een royaler zoet rijp fruit in een spanningsveld met levendig frisse zuren, aanbevolen bij o.a. schaaldieren met saus, asperges, langoustines met curry, zwezerik met roomsaus, verfrissend en fraai bij eend- en ganzenlever.

 

Vouvray


Volgens de hedendaagse regelgeving mogen bij Chidaine de wijnen uit Vouvray niet meer onder deze appellatie op de markt gebracht worden. Het fruit wordt namelijk overgebracht naar de kelders in Montlouis (net aan de overkant van de rivier) waar de wijn gevinifieerd en gebotteld wordt. Hoewel de wijn uit het hart van Vourvray komt en als zodanig gemaakt wordt, moet het als Vin de France gelabeld worden.


Les Argiles

Diepe klei bodem met kalk en krijtsteen. Blend van percelen oa  L’Espagnole, Le Haut Lieu, La Chatterie, L’Homme en La Reugnières. Wijnstokken gem 40 jaar oud. Droog met slechts enkele gr/l aan restsuiker. Rijping op grote oude demi-muids van 600L


Baudoin

Toen Prins Poniatowski zijn legendarische wijngaard Clos Baudoin (2.7 ha) in de verkoop deed zag François Chidaine een buitengewone kans die hij met beide handen greep. Hij wist de Prince te overtuigen van zijn mogelijkheden om deze mooie maar wat vervallen wijngaard weer in glorie te herstellen en het werd hem toegewezen! Er is in het eerste jaar onvoorstelbaar veel werk verzet en flink gerenoveerd in de wijngaard. Klei bodem met kalk en krijtsteen. Droog met slechts enkele gr/l aan restsuiker. Rijping op grote oude demi-muids van 600L


Bouchet

Klei bodem met kalk en krijtsteen. Prachtig terroir met noordelijke expositie gelegen tussen Clos Baudoin en Clos du Bourg (Huet). De helft van de wijngaard is 70-80 jaar oud, de rest zijn jonge stokken 10-20 jaar oud. De wijn heeft een gulle en rijke afdronk en afhankelijk van de jaargang zo'n 15 gr/l restzoet (demi-sec). Rijping op grote oude demi-muids van 600L op de lie.


Touraine


Gemaakt met druiven van wijngaarden in Chissay-en-Touraine en Saint-Julien-de-Chédon. Gevarieerde bodems met klei & kalk en silex. Er wordt gewerkt volgens biodynamische principes, met de hand geplukt en gewerkt met lage rendementen voor het maken van expressieve en karaktervolle wijn


Touraine sauvignon - Sauvignon blanc met een kwaliteit die menig Sancerre doet verbleken.


Touraine rosé  - Gamay, Pinot Noir en Grolleau


Touraine rouge - Cabernet Franc, Côt en Pineau d’Aunis. Fermentatie en rijping op roestvrijstalen vaten.


Jaqueline Friedriech: 'Chidane turns out well-knit Montlouis, both floral and razor sharp.'

Le Classement, Bettane & Desseauve: ‘Il élabore des vins natures, droits, purs, parfois légèrement stricts mais toujours justes. Les Montlouis 2002 sont exceptionnels.’
TOURAINE Sauvignon
TOURAINE Rosé 
TOURAINE Rouge

MONTLOUIS-SUR-LOIRE Méthode traditionnelle 
MONTLOUIS-SUR-LOIRE Clos du Breuil
MONTLOUIS-SUR-LOIRE Les Choisilles
MONTLOUIS-SUR-LOIRE Les Bournais
MONTLOUIS-SUR-LOIRE Clos Habert
MONTLOUIS-SUR-LOIRE Les Tuffeaux

VOUVRAY Les Argiles
VOUVRAY Baudoin
VOUVRAY Bouchet

Share by: