Francois Cotat, Chavignol

FRANÇOIS COTAT, CHAVIGNOL


Van oudsher nemen de wijnen afkomstig van de hellingen rond het plaatsje Chavignol een voorname plaats in. Vroeger hadden ze een 1er Cru status (1936) en het verhaal wil dat deze kwaliteitsaanduiding moest verdwijnen toen uit commerciële overwegingen discutabele en vlakke gebieden werden aangeplant. Zo werd de appellatie Sancerre uitgebreid met beduidend minder gunstige wijngaarden wat heden ten dage blijkt uit het grote kwaliteitsverschil tussen sommige van de wijnen.
 
François Cotat (niet te verwarren met zijn neef Pascal) heeft een roemrijke reputatie als eigenzinnige wijnboer die nog traditioneel en ambachtelijk werkt. Hij is altijd in de wijngaarden te vinden en bewerkt de 4 ha dan ook helemaal zelf. De wijnen geven een fraaie expressie van de sauvignon druif, een stijl die ze zelf als 'très naturel' omschrijven. 

François heeft wijngaarden op de beste hellingen. De klei met kalkgrond noemt men hier Terres Blanches en is rijk aan fossielen.
De hellingen zijn zo steil dat vaak alleen met de hand kan worden gewerkt en erosie is hier een groot probleem. Met een minimale bemesting worden de wijnstokken niet geforceerd tot overproductie maar moeten de wortels diep groeien voor voeding. Een strenge snoei zorgt verder voor lage rendementen. Er wordt er zo laat geoogst dat ze meestal de laatste in de regio zijn. De oogst geschied handmatig met verschillende tries voor optimaal rijpe druiven.

Wanneer de druiven de kelder bereiken worden ze niet gekneusd of ontsteeld, de trossen worden in zijn geheel geperst. Er worden geen kunstmatige gistculturen gebruikt of débourbage toegepast om de natuurlijke gistculturen uit de wijngaard juist te laten bijdragen aan de complexiteit en het unieke karakter van de wijn. Geen zwavel tijdens de gisting en ook geen temperatuur controle, de most wordt niet gekoeld. De gisting vindt plaats op kleine cuve’s en demi-muids van 600 en 500 liter welke om de 7 jaar rouleren, dus geen nieuw eiken fust. Aan het einde van de gisting volgt een lichte battonage. 2 maal soutirage, de eerste keer voor de Kerst en nog eens 3 maanden later. Zowel bij de soutirage als bij het op fles brengen wordt gewerkt aan de hand van de maan standen. In de week voor de nieuwe maan is de wijn helder en rustig. De wijnen worden niet geklaard en niet gefilterd.

Wijngaard – ca. 4,5 ha. op hellingen 

Les Monts Damnés 
1,3 ha, Terres Blanches, zonrijke ligging op het zuiden, middenstuk wijngaard Kimmeridge, bovenin Portlandien

Culs de Beaujeu
0.9 ha, Terres Blanches, oost zuid-oost, fossielrijk, zeer steile helling, veel erosie, grond moet na hevige regenval terug omhoog gebracht worden

La Grande Côte
0,9 ha, Terres Blanches, diepere grond

Les Caillottes
0,6 ha, direct op gesteente ligt slechts weinig grond, bedekt met kleine stenen van kalk

0,5 ha. pinot-noir voor de rosé. Noordelijk gelegen wijngaard. Leeftijd stokken gemiddeld 35 jaar   

Stijl - Een heel bijzondere Sancerre, ambachtelijk gemaakt en afkomstig van de beste hellingen. Kenmerkend is het natuurlijke karakter en de grote zuiverheid van de wijnen. Hierin komt heel puur het sauvignon karakter tot uiting in een duidelijke terroir typering. De wijnen hebben veelal enige flesrijping nodig om zich volledig te tonen in finesse en complexiteit en dienen tijdig voor consumptie geopend te worden. Bovendien kunnen ze legendarisch goed ouderen; François heeft in zijn kelders nog oude wijnen in perfecte conditie uit o.a. 1934, 1937 en 1943. Na 1954 zijn alle jaargangen nog aanwezig. 
 
Wijn & gerecht - asperges, hors d'oeuvre, gevulde avocado, gerookte paling, zalm, snoekbaars, zwezerik, Crottin (geitenkaasjes)
 

Robert Parker:

'François Cotat is a reference point winery for Sauvignon grown in the Loire Valley. His wines possess exquisite balance, extraordinary intensity, surprisingly, amazing longevity - they can last for decades'

CHAVIGNOL ROSE

CHAVIGNOL LA GRANDE COTE

CHAVIGNOL LES CULS DE BEAUJEU

CHAVIGNOL LES MONTS DAMNES

CHAVIGNOL LES CAILLOTTES
Share by: