Francois Villard, Condrieu

FRANÇOIS VILLARD, CONDRIEU


Onder de oude romeinse stad Vienne beginnen de wijngaarden van de noordelijke Rhône met Côte-Rôtie en de kleine terrassen op de steile hellingen van Condrieu, de bakermat van de viognierdruif. De Romeinen brachten hier de wijncultuur en beschouwden dit als hun fijnste wijnen. Sindsdien groeide de reputatie gestaag en ten tijde van de Franse revolutie waren het geliefde wijnen aan de hoven van Europa. Aan het eind van de 19e eeuw kwam echter verval door rampspoed, oogsten gingen verloren door schimmelziekten en de druifluis (phylloxera) verwoestte wijngaarden die niet werden herplant omdat mankracht niet beschikbaar was in 2 wereldoorlogen. Daarbij was de fruitteelt veel lucratiever en de snel groeiende industrie en handel van de zich uitbreidende stad Lyon bood prima werkgelegenheid. Waarom ploeteren op bijna onbegaanbare steile wijnhellingen als het zoveel makkelijker verdiend wordt, zonder zorgen en het risico van misoogsten, met als gevolg dat de viognier druif bijna geheel verdween.

Toch groeide in de jaren ‘90 de aanplant gestaag en de wereld herontdekte de grote wijnen van de noordelijke Rhône door de daadkracht van een nieuwe generatie wijnboeren. Condrieu is de viognier druif pur sang, aromatisch expressief en vaak zo krachtig dat het gevaar van verstikking dichtbij ligt. Helaas is Condrieu vaak overdone omdat de wijnmaker het evenwicht niet weet te vinden met dit overdonderende materiaal. Terwijl juist het terroir van Condrieu een schitterend evenwicht kan bieden aan al dat weelderige parfum en verfijnde geurigheid. De juiste frisheid kan alleen ontstaan door een natuurlijke manier uit minerale balans. Daarvoor is een wijnmaker nodig die de kunst verstaat en François Villard is een natuurtalent, zijn wijnen hebben onweerstaanbare sensatie en zijn uiterst gastronomisch. François heeft inmiddels wereldfaam en maakt van viognierdruiven verbluffend subtiele wijnen, weelderig en sensueel in een volle smaak.     

Domaine François Villard     
In tegenstelling tot vele traditionele wijnmakers komt François niet uit een wijnfamilie, maar zijn passie is geboren vanuit het vak als kok en sommelier. Na een stage in de kelder van Yves Cuilleron in 1988 is hij in 1989 gestart met een aantal kleine percelen Condrieu. Met hulp en advies van bevriende wijnmakers maakte hij zijn eerste 400 flessen Condrieu Deponcins in 1991. Het domein is inmiddels uitgegroeid tot 40 hectare eigen wijngaarden en er wordt een gedeelte extra fruit aangekocht voor een totale productie van 400.000 flessen per jaar. In 2019 is de conversie naar biologische wijnbouw ingezet voor certificering in 2022.
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
Condrieu Deponcins 
Wijngaard in St. Michel sur Rhône, zanderige grond, graniet en verbrokkelde mica, zuidelijke expositie, leeftijd wijnstokken 25jr, rendement 46 hl/ha, fermentatie op fust met eigen gisten en battonage, 11 mnd rijping op fust waarvan een derde nieuw.

Condrieu Les Terrasses du Palat 
Percelen wijngaard bij Chavanay & Vérin, zanderige grond, granit quartziteux décomposé. Zuidelijke expositie, leeftijd wijnstokken 25jr, rendement 46 hl/ha, fermentatie op fust met eigen gisten en battonage, 11 mnd rijping op fust waarvan 20% nieuw.

Condrieu Le Grand Vallon 
Wijngaard in St. Pierre de Boeuf, zanderige grond, granit quartziteux décomposé, loess, oost & zuidoostenlijke ligging, leeftijd wijnstokken 25jr, rendement 46 hl/ha, fermentatie op fust met eigen gisten en battonage, 11 mnd rijping op fust waarvan een derde nieuw.
 
Er wordt laat geoogst waarmee hoge risico’s genomen worden, maar Villard kiest voor optimale expressie en dat lukt alleen met echt rijp fruit. De wijnen krijgen nog een extra dimensie door een klein aandeel vendange tardive.

Contours de Deponcins
Wijngaarden in St. Michel sur Rhône & Vérin, zuidoostelijke expositie, zanderige grond met graniet en verbrokkelde mica.
100% viognier, snoeiwijze Guyot Simple, 15 jaar oude stokken, rendement 60 hl/ha, gisting met eigen gisten op lage temperatuur, opvoeding op 3 en 5 jaars fust met wekelijks batonnage, totaal 11 maanden op fust in een reductief klimaat zonder soutirage
  
Wijn & gerecht (Condrieu) – fraai bij in olijfolie gebakken gamba’s met knoflook en limoen, kreeft, langoustine, salades, krab, rivierkreeft, asperges, zoetwatervis, Jacobsschelpen, zachte curryschotels, Beaufort, St-Marcellin(geitekaas uit Dauphiné) serveren 11°C.

Saint-Peray
Dit meest zuidelijke deel van de noordelijke Rhône is welbekend om zijn mousserende wijn maar de stille wijnen hebben van oudsher een zeer goede reputatie. In de 19e eeuw kregen ze zelfs een hogere prijs dan condrieu, cornas of hermitage. De wijngaarden worden steeds meer opgeslokt door de stad Valence en er staat nog ongeveer 46 hectare aangeplant. Er wordt uitsluitend witte wijn gemaakt. Villard maakt van 65% marsanne en 35% roussanne een licht stevige wijn met volop wit fruit en minerale tonen, attractief geurig en royaal gevuld in een intense smaak. 11 mnd rijping op gebruikte vaten.
                                                                              
St-Joseph Reflet
Percelen wijngaard in Limony, St Pierre-de-Boeuf, Chavanay & Félines, granit quartziteux décomposé.
80% whole bunch, opbrengsten 42 hl/ha, 10 dagen gisting in open houten kuipen, pigéage en remontage 2 of 3 maal per dag; 18 maanden opvoeding op 30% nieuw fust en 2 en 4 jaars fust
Saint-Peray 

Contours de Deponcins  Vin de Pays

Condrieu Terrasses du Palat 

Condrieu Le Grand Vallon

Condrieu Deponcins 

Saint-Joseph Reflet Rouge

Côte Rôtie Gallet Blanc 
Share by: