Gilles Robin, Crozes-Hermitage

GILLES ROBIN, CROZES-HERMITAGE


Domaine Gilles Robin
Gilles Robin is een van de gezichten van Crozes-Hermitage met de grote persoonlijkheid van zijn grootvader Albéric Bouvet als inspiratie. Diens vader begon het domein in 1920 met de aankoop van een heel mooie wijngaard waarna het uitgroeide tot de huidige 18 ha. Gilles Robin nam in 1996 het roer over en het koste hem naar eigen zeggen 10 jaar studie en ervaring om de afzonderlijke terroirs te leren begrijpen. Er wordt nu biologische wijnbouw bedreven, en gewerkt met vegetale compost. De oudste stokken dateren uit 1955 en de gemidelde leeftijd is zo'n 45 jaar. Gilles Robin maakt overtuigende wijnen. Extractie van rijk puur fruit in een ferme structuur. Optimale rijpheid, zuiver en de juiste frisheid! Razend knap en verleidelijk lekker.

Albéric Bouvet
Lage rendementen (25 hl/ha) en handmatige oogst. Alle percelen gisten afzonderlijk en als de stelen voldoende rijp zijn wordt een groot gedeelte niet ontsteeld omdat dit bijdraagt aan complexiteit en textuur. De druiven worden niet gekneusd waardoor het gedeelte hele druiven 3 tot 4 dagen intercellulair gist. Daarna volgt er een lichte pigéage en de most begint met 20-22°C aan een gisting met eigen gistcultuur. Met regelmatige remontage mag de temperatuur oplopen tot 30-32°C. en is er iedere dag pigéage. In de post fermentatie wordt de most terug gekoeld naar 27-28°C en om de drie dagen pigéage, tot de tannines gaan drogen. Door het hoge percentage hele druiven is de fermentatie lang, totaal 25-30 dagen. De wijn uit Chassis gaat op demie-muid waarvan 10-15% nieuw, deze demie-muids van 600 liter zijn van oorsprong gangbaar in Crozes-Hermitage. De andere wijnen gaan op piece van 225 liter voor een goede bewerking van de tannines. De malolactische gisting verloopt vroeg, meestal in januari/februari en na 15 maanden worden de wijnen geassembleerd. Een wijn met groot bewaarpotentieel
Papillon
Een krokante Crozes, verleidelijk met volop sap en geurigheid, afkomstig van jongere stokken waarvan de druiven geheel worden ontsteelt. Het fruitrijke karakter vraagt om jong gedronken te worden.
1920
Als eerbetoon aan de grondlegger van het domein, Louis Pasquion in 1920, wordt alleen in zeer goede jaren deze cuvée gemaakt. Slechts 8 fusten met de cuvée Albéric Bouvet krijgen een langere opvoeding van 18-20 maanden.
Het is een wijn met de onmiskenbare klasse van het ogenschijnlijk simpele evenwicht; de expressieve smaak heeft een ferme structuur en een rokerige nuance, een florale tint en heerlijk puur bessenfruit, bosbes, rode- en zwarte bes, rijp maar fris en kruidig peperig doorweven.
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop


De wijngaarden

Rochas Chêne Vert - Diepe kleigrond met niet veel kalk, geeft meer strenge wijn met rustiek karakter en kracht.

Monico - Ligt ten noorden van Mercurol, diepe klei met kiezel en kalk, houdt het vocht goed vast, geeft goede wijn in warme jaren, wijn met een massief karakter, minder elegant en complex.

Chassis - Mercurol, La Roche en Fleuve, grind en zand gemengd met rode klei, rijk aan geoxideerd ijzer, gemengd met cailloux roulés, door deze stenen een prima drainage, de droge warme grond geeft elegantie, finesse en een fijne tanninestructuur aan een complexe wijn.


Crozes-Hermitage Papillon

Crozes-Hermitage Albéric Bouvet

Saint-Joseph Epine 

Saint Joseph Andre Péalat 

Cuvée 1920 Hommage Crozes-Hermitage 

Cornas Saint Pierre 

Hermitage 

Crozes-Hermitage Blanc  Les Marelles
Share by: