Hubert Lamy, Saint-Aubin

HUBERT LAMY, SAINT-AUBIN


Saint-Aubin is een kleine appellatie in de Côte de Beaune met zowel rode als witte wijnen. Zuidelijk grenzen de wijngaarden aan Chassagne- en Puligny-Montrachet, met in het diepste punt de Premier Cru wijngaard 'En Remilly'. De heuvel Mont Rachet vormt daar de enige scheiding tussen 'En Remilly' en de beroemde wijngaard Chevallier-Montrachet.

Het domein is in 1973 opgericht door Hubert Lamy en in 1995 is de fakkel doorgegeven aan de nieuwe generatie en maakt Olivier Lamy de wijnen. Hij kreeg zijn vorming van Henri Jayer en sinds zijn komst is de kwaliteit gestegen naar bijzonder goed, zowel voor wit als rood. Het domaine heeft 18.5 ha wijngaarden in Saint-Aubin, Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet en Santenay.  

De wijngaarden hebben een klei/kalk bodem waarin de kalk domineert. De lichte grond is ondiep (10 à 30 cm) met veel stenen en expositie zuid en zuid-oost. Er wordt geen kunstmest maar organische mest en compost gebruikt. Verder werkt het domein met bescheiden rendementen, optimaal licht/zon expositie door hoog opgeleide ranken voor groot bladoppervlak en goede ventilatie van de druiven.
 
Chardonnay - de snoeiwijze is guyot; er wordt op tijd geplukt zodat aromatische expressie domineert en te hoge alcoholgehaltes worden vermeden; handmatige oogst; (zachte) persing met pneumatische pers; geen toevoeging van gist of enzymen; gisting op fust (pièces en demi-muids); 20% nieuw, de rest op fusten van 1-5 jaar oud. Botteling na een lange gisting van ca. 90 dagen, 12 maanden rijping in zeer koele kelders.
Wijn & gerecht - zeebaars, zeeduivel, gravad lax, gamba's, boerenkip, escargots, gebraden kalfsvlees. serveren 11-12°C
 
Pinot noir - de snoeiwijze is cordon royat; handmatige oogst en selectie druiven per trie; ontsteling; gisting en inweek tijd ca. 18 dagen; 2 maal daags pigeage en overpompen van de most (remontage); geen toevoeging gistculturen; rijping op fust uit Vosges en Allier; 20% nieuw fust en de rest op fusten 1-5 jaar oud; soutirage met luchtdruk; geen collage of filtering; botteling met zwaartekracht na 18 maanden
Wijn & gerecht - gevogelte, boerenkip met morilles, kwartels, fazant, duif, tamme eend, beenham, kalfsborst, zwezerik, rijpe kaas. serveren - 16°C


  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
Le Classement: 'Olivier Lamy est un remarquable vinificateur dans les deux couleurs et propose désormais des Saint-Aubin exemplaires, associant finesse et puissance'.
Vins blancs
BOURGOGNE Les Chataigniers
SAINT-AUBIN 1er Cru Les Frionnes
SAINT-AUBIN 1er Cru Clos de la Chatenière VV
SAINT-AUBIN 1er Cru En Remilly
SAINT-AUBIN 1er Cru Derrière Chez Edouard Haute Densité 
SANTENAY 1er Cru 'Les Gravieres'

Vins rouges
SANTENAY Clos des Hates
SAINT-AUBIN 1er Cru Derrière Chez Edouard VV
SAINT-AUBIN 1er Cru Castets 
CHASSAGNE-MONTRACHET La Goujonne VV
Share by: