Jacques Lemenicier, Cornas

JACQUES LEMÉNICIER, CORNAS


 
Jacques Lemenicier begon zijn loopbaan in 1982 bij Alain Voge waar hij zich jarenlang bekwaamde in alle facetten van wijnmaken en wijngaardbeheer. In de loop van de jaren kocht en huurde hij stukken wijngaard om een eigen domein op te bouwen. In 1994 ging het domein van start en inmiddels heeft hij 4 ha. St-Péray en 3 ha. Cornas.

Cornas 
in Cornas heeft hij delen in St-Pierre, in Pigeonnier en Mazards staan oudere stokken, sommige zijn geplant in 1903.
In Saveaux 0,5 ha. met stokken uit 1950, en in Combe 0,35 ha. met aanplant in 2002. Kalk/klei en graniet bodem, 100% syrah, in hoofdzaak biologische teelt maar niet gecertificeerd. Handmatige pluk, druiven van de oude stokken worden 100% ontsteelt en gisten in open cementen cuve’s met 2 maal daags pigeage gedurende 15-21 dagen. De jongere stokken worden later geoogst en gisten apart met hele trossen, 22-28 dagen gisting, 2 maal pigéage per dag. De wijnen worden apart opgevoed, 12 maanden op 2 tot 8 jaar fusten, daarna klaring en filtering en assemblage voor de botteling met bewaarpotentieel van 10 tot 20 jaar.
stijl – aardse wijn met robuustheid en elegantie in een compact en fruitrijk karakter, confiture van aalbes, aroma’s van zwarte bes, donker fruit, kersen, complex aan kruiden en specerijen, peperig en rokerig doorweven als van getaand zeildoek.
wijn & gerecht – gedroogde achterham met vijgen, lamsbout, lamskotelet van de gril, onglet, côte de boeuf, geitenbout en kotelet van de gril, kalkoen, pintade, kalfsniertjes, speenvarken, wild als haas, wilde eend, fazant, wild zwijn, ree.

St-Péray

5 verschillende wijngaarden met kalk/klei bodem of graniet, o.a. in Marcale met marsanne op klei met kalk, Chante-Luzet met graniet, Tourtousse met half marsanne en roussanne op klei. De wijn bestaat uit 80% marsanne en 20% roussanne. Handmatige pluk met laag rendement 30-45 hl/ha. Gisting bij ca. 16°C op cuve, ook opvoeding op cuve met regelmatig roeren van de lie, malolactische gisting, klaring voor botteling in het late voorjaar.

wijn & gerecht – aïoli, tapenade, gegrilde vis, langoustine, palourdes, rode mul, forel, zalm, coquilles, snoek, snoekbaars, dorade, escalope de veau, zwezerik, boerderijkip met dragon, tam konijn, Comté, Tomme, Munster, geitenkaas, Picodon, St-Félicien.

stijl – een bescheiden en natuurlijk karakter, rijk met rijpe vrucht gevulde wijn, ingetogen en discreet met verfijnde expressie, floraal geparfumeerd, jasmijn, verveine, kamille, perzik, abricoos, marmelade, kruidig, witte peper, cardemon, en markant marsanne getypeerd.

Saint-Péray 

Cornas
Share by: