Jean-Paul Jamet, Côte Rôtie

JEAN-PAUL JAMET, CÔTE RÔTIE


De Noordelijke Rhône heeft met recht een speciaal plekje in het hart van vele wijnliefhebbers. Zowel witte als rode wijn wordt hier met een geheel eigen karakter en van unieke terroirs gemaakt. Hoewel in de 60er jaren nog minder dan 10 ha viognier aangeplant stond, is de huidige internationale revival van de druif vooral te danken aan het enthousiasme voorCondrieu. De rijke, gulle en zwoele witte wijn van viognier komt van steile granieten hellingen met in de beste wijngaarden een bovenlaag van ‘arzelle’ (afgebrokkelde rots, leisteen, mica en klei). Iets meer naar het noorden in Côte Rôtie worden spectaculaire rode wijnen gemaakt van syrah met druiven van steile en zeer zonnige hellingen (getuige de letterlijke vertaling ‘geroosterde helling’) De hellingen zijn zo steil dat de wijngaarden op terrassen aangelegd worden. Essentieel voor het verfijnde en minerale karakter van de wijnen zijn de rotsige schist bodems.
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
Domaine Jamet
De stijlvolle Côte-Rôtie wijnen van Jamet hebben een sterk authentiek karakter. Ze worden traditioneel niet of in geringe mate ontsteeld en rijpen 22 maanden op eikenhouten fust met een klein aandeel nieuw eiken (20%). In een streven naar evenwichtige rijping wordt voor elk van de 20 verschillende percelen wijngaard (totaal 7 ha) het juiste type wijnstok geselecteerd, gelet op de verschillen van bodem en hoogte. Er wordt zo rijp mogelijk geoogst met rendementen van ca. 38 hl/ha en na het kneuzen van de druiven volgt 20 dagen temperatuur gecontroleerde gisting met remontage. De druiven van elk perceel blijven gescheiden tijdens gisting en rijping.  
 
Jamet maakt Côte-Rôtie in een klassieke stijl waarin het fris rijpe syrah fruit finesse en elegantie geeft. De kracht ligt niet in alcoholgewicht maar in aromatische expressie, delicaat geparfumeerd fruit met florale tonen. Ze openen zich al na enkele jaren met een verleidelijke charme en ontplooien zich in diepgang in een lang rijpingsproces van 10 tot 30 jaar.

Stijl 
Côte-Rôtie is een vineuze wijn die fijne delicaatheid en elegantie combineert met intense kracht, mineraliteit en geurigheid in een genereuze textuur. Fris rijp fruit als zwarte bes en bosbes, geurig viooltjes en iris, rokerig teer en kruidig genuanceerd, peper en leer

Wijn & gerecht 
Gans, lam van de gril, klein vleugelwild als fazant, duif, patrijs, reerug, hazenrug, rood vlees van de gril.

Le Classement**: “Ce domaine très discret impose depuis quelques années ses côte-rôtie au sommet absolu de l’appellation. La finesse de leur texture, alliée à une chair magnifique en font des vins de très grande élégance, mais aussi de très longue garde”.

Côte-rôtie 2002: “d’úne finesse superlative, le 2002 est un merveilleux exemple de côte-rôtie(rarissime dans ce millésime), d’une fraîcheur de fruit et d’un soyeux de texture superbes. C’est un vin qui possède à la fois la capacité d’être apprécié très tôt, et de vieillir parfaitement”

Côte Rôtie 

Côte Rôtie Fructus Voluptas 

Côtes du Rhône Equivoque 

Côtes du Rhône 

Vin de Pays Syrah 

Côtes du Rhône 

Condrieu Vernillon
Share by: