Madame Laroche, Savennières

MADAME LAROCHE, SAVENNIÈRES


Savennières
Savennières is een klein wijngebied van slechts 125 ha aan de noordelijke oever van de Loire in Anjou, met steile zuidelijk gelegen hellingen. Terwijl er in een groot deel van de Loire hoodzakelijk halfzoete en zoete wijnen gemaakt worden van chenin blanc, zijn die overwegend droog in Savennières. Dat is niet altijd zo geweest, toen de appellatie in 1952 gevestigd werd maakte men hoofdzakelijk demi-sec. 

Op de vulkanische bodem met leisteen krijgt de chenin blanc zijn mooiste identiteit in een droge stijl. Op z’n best is het een wijn met vele gezichten. Een wijn met splijtende en opwekkende zuren, gedragen door mineralen en een ietwat rokerig karakter. Door de combinatie van zuren en concentratie verdienen de wijnen een lange flesrijping om de potentie te ontwikkelen.

Roche Aux Moines (33 ha) ligt pal naast Coulée de Serrant (7 ha) en heeft binnen Savennières een eigen herkomstbenaming met de karkaters van een Grand Cru. Voor Savennières AOC ligt het toegestane rendement op 50 hl/ha, voor de beide wijngaarden is dat een stuk lager met maximaal 30 hl/ha.  

Roche Aux Moines 
Omstreeks 1130 begonnen de Cistencier monniken van de Abdij van Saint-Nicolas met wijnbouw. De manoir en gebouwen van het huidige domein zijn in 1768 gebouwd op de Middeleeuwse funderingen en de familie Laroche kocht het in 1971 om het vervolgens helemaal te restaureren. 

Inmiddels staat Tessa Laroche aan het roer, ze is afgestudeerd wijnbouwingenieur. Tessa heeft een sterk gevoelsmatig contact met haar wijngaard en volgt de ontwikkeling van de wijnstok op de voet. Het domein heeft gunstig gelegen wijngaarden in het midden en op het hoogste punt van de Roche Aux Moines appellatie. Zonnig, met een zuid/zuidwestelijke expositie en een eigen micro-klimaat dat beschermt tegen de koude noordenwind. 

Wijngaard
9 ha. met overwegend 40 jaar oude stokken en 2 percelen met 90 jaar oude stokken. Schistes (leisteen) met sporen uit een actieve vulkanische periode, phanite, riolite en spiolite. Dit geeft de complexiteit en het karakter van de Roche aux Moines wijngaard. Biologische teelt sinds 2009 met biodynamische principes en handmatige oogst. In verschillende tries gaan de plukkers meerdere malen langs de wijnstokken om alleen de beste druiven te plukken. De druiven worden doré geplukt voordat botrytis intreedt om restsuiker te voorkomen. 

Gisting met eigen natuurlijke gistcultuur op cuve met temperatuurregeling. Opvoeding op cuve en deels op ouder eiken fust. 


Berceau des Feés 

Berceau des Feés is een magische plek reikend aan de wijngaard. Het behelst een oude sage en is een beschermde plek omringd door in speciale volgorde geplante bomen, waar volgens de legende elfen dansen… 

Tessa maakt van 3 ha. jonge wijnstokken een natuurlijke wijn zonder toevoeging van sulfiet, Le Berceau des Fées! Gisting en rijping op roestvrijstalen tanks en de lie. De wijn wordt niet geklaard en gefilterd voor botteling.
LE BERCEAU DES FEES

SAVENNIERES ROCHE AUX MOINES

ANJOU ROUGE
Share by: