Mas Cal Demoura, Terrasses du Larzac

MAS CAL DEMOURA, TERRASSES DU LARZAC


Terrasses du Larzac ligt noordwestelijk van Montpellier, tussen het Massif Central en de Middellandse Zee. In combinatie met een bodem rijk aan kalkgesteente geeft het koele klimaat op de terrassen grenzend aan het kalkplateau Causse du Larzac een complexe eigen persoonlijkheid aan wijnen die zich onderscheiden in frisheid, elegantie en ras. Het genereuze warme Middellandse Zee klimaat wordt hier getemperd en geeft een welkome (vooral nachtelijke) afkoeling. Met ingang van 2014 onderscheidt Terrasses du Larzac zich als een officiële appellatie, een eigen Cru status.

Mas Cal Demoura - Culture biologique & biodynamique 
Cal Demoura betekent in Languedoc taal ‘men moet blijven’, een uitspraak van Jean-Pierre Julien in de tijd dat veel wijnboeren de Languedoc de rug toekeerden en vertrokken in de crisistijd rond de 70er jaren. Jean-Pierre Julien voelde zich geroepen om zijn geliefde wijnstreek weer op te bouwen en met koppige inzet en doorzettingsvermogen droeg hij bij aan het succes van een nieuwe Languedoc gebaseerd op kwaliteit. In 2004 gaf hij het roer over aan de gepassioneerde Isabelle en Vincent Goumard.
Beide studeerden af als oenoloog aan de Universiteit van Dyon in de Bourgogne. Het domaine groeide met de aanwinst van percelen in Combariolles naar inmiddels 14 ha.

Het domein bevindt zich in Jonquières, in het hart van Terrasses du Larzac, zo'n dertig kilometer ten westen van Montpellier. Het omvat 14 ha met kalkhoudende klei en kalkgesteente.

Er wordt gewerkt volgens biologische teelt, met ploegen, organische mest, strenge snoei en zeer lage rendementen van 25 - 30 hl/ha. Handmatige oogst, selectie van de beste druiven met een tri in de wijngaard en tri in de kelder en gisting met eigen gistcultuur.

De verschillende percelen gisten apart en deze cuvées blijven gescheiden tijdens de opvoeding zodat men heel precies een assemblage kan maken. Dankzij de variatie in terroir en druiven rassen is het mogelijk een assemblage te maken van wijn met een reflectie van terroir waarin subtiliteit weerklinkt met een eigen persoonlijkheid, frisheid en complexiteit, gevat in een klassieke structuur.

L’Etincelle – 50% chenin blanc, aangevuld met grenache blanc, viognier, roussanne, muscat, petit manseng.
Zeer lage rendementen (16 hl/ha!) geven deze door de chenin gedomineerde wijn een intens aromatische expressie in een fris karakter, mineraal ondersteund vanuit kalkrijk gesteente. Verkoeling van noordelijke wind. Geen malo en 30% van de wijn is opgelegd op houten vaten. Drinken 7 tot 10 jaar
Wijn & gerecht - Apéritif, schaaldieren als langoustines, St Jacques au gingembre, zeebaars met venkel, dorade, sushi et sashimi, lotte à l'armoricaine, asperges.

L’Infidèle – 30% syrah, 15% mourvèdre, 10% grenache, 25% carignan, 20% cinsault
L’Infidèle combineert elegantie met structuur, complexe fruittonen met kruidige aroma’s van garrigue en specerijen, het is een boeiende wijn. Alle druiven en percelen vergisten apart en krijgen 12 tot 18 maanden opvoeding op foudres en demi-muids van 500/600 liter. 26 hl/ha. Drinken 10 tot 15 jaar
Wijn & gerecht - Côte de bœuf met boleten, lamsvlees, pintade met truffel, tajine, wild als konijn, haas, wild zwijn, duif

Combariolles – 35% syrah, 30% mourvèdre, 25% carignan, 10% grenache
Afkomstig van het terroir van Combariolles, veel klein kalkgesteente. 18 maanden fust, demi-muid 500 ltr.
Complexe, diepe wijn met veel ras, verfijnde tannine, natuurlijke frisheid in een klassieke structuur. 21 hl/ha. Drinken 10 tot 15 jaar
Wijn & gerecht – lamsbout met cantharellen, Côte de bœuf met boleten, pintade met truffel, tajine, wild als konijn, haas, wild zwijn, duif, wilde eend.

Terre de Jonquières - 30% Mourvèdre, 25% Syrah, 20% Grenache, 15% Cinsault et 10% Carignan
Wordt gerijpt voor 18 maanden in zowel demi-muid 500 ltr als in 2400 ltr betonnen eieren.
Krachtige maar toch ook fruit gedreven rode wijn met tonen van rozemarijn en rood fruit.


  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
Guide Bettane & Desseauve Domaine Classé ***
‘Le domaine est desormais en passe d’intégrer la petite élite des meilleurs vignerons de la region.’

Robert Parker Les Combariolles 2012 93points
‘This is another great producer from one of the top appellations in the Languedoc, the Terrasses
du Larzac. These are first rate wines.’
L'Etincelle 

Infidèle 

Les Combariolles

Terre de Jonquières
Share by: