Philippe Alliet, Chinon

PHILIPPE ALLIET, CHINON


In het westelijke uiteinde van de Touraine domineert de cabernet franc druif (lokaal ook wel breton genoemd) die hier uitstekend gedijt onder de koele en verkwikkende invloed van de Atlantische oceaan. Met zijn karakteristieke aromatisch frambozen fruit en aardsheid drinkt de cabernet franc heerlijk fris in de jeugd, maar kan de wijn in goede jaren ook rijpen tot een grootse wijn die vergelijkbaar is met de betere Bordeaux wijnen van de rechteroever.

Chinon typeert zich met een gevarieerde bodemsamenstelling. Aan de rivierbedding bevinden zich zanderige gravel gronden waar lichtvoetige wijnen geproduceerd worden om jong te drinken. Op de heuvels van Cravant-les-Coteaux bevinden zich tuffeau gronden met zuidelijke expositie waar wijn gemaakt wordt die makkelijk 10 of meer jaar kan rijpen om tot volle wasdom te komen.

Domaine Phillipe Alliet
Phillipe Alliet beheert samen met zijn vrouw Claude en zoon Pierre het domein in Cravant-les-Coteaux van 17 ha wijngaarden verspreid over verschillende percelen. Zij werken het gehele jaar zelf in de wijngaarden en verbouwen volgens de biologische teelt. Ten westen van het domein ligt de Noiré helling die lange tijd niet bewerkt is geweest nadat de wijngaarden waren verwoest door phylloxera. Omdat de hellingen zeer stijl en moeilijk te bewerken zijn, heeft het tot de komst van Phillipe geduurd voor er weer wijnranken werden aangeplant. Door de grillige omstandigheden wordt al het werk in de wijngaard met de hand gedaan en hij maakt er een ambitieuze en superieure wijn die de tand des tijds goed doorstaat. Er wordt zo natuurlijk mogelijk gewerkt, er wordt geploegd en niet gespoten maar gewied.

Phillipe Alliet heeft een bijzonder talent voor wijn maken en opvoeden. Hij werkt heel zorgvuldig en geeft de wijn de elegantie die het verdient. Zo wordt de cap tijdens de fermentatie niet gebroken of ondergedompeld voor zachte en geleidelijke extractie en wordt het gebruik van nieuwe houten vaten tot een minimum beperkt. Het is een genot te proeven met hoeveel vakmanschap de tannines getemd zijn en hoe mooi de zachtheid en parfum van het fruit expressie krijgt in een ferme maar stijlvolle Chinon. 

Volgens ingewijden schaart Phillipe Alliet zich samen met Clos Rougeard tot de absolute top van de Loire voor rode wijnen van cabernet franc.

Cuvee tradition - Zanderige bodem met gravel, Vlakke wijngaarden met 50 jaar oude stokken, rijping op betonnen cuve's

Vieille vignes - Wijnstokken van 60 jaar en ouder, lage rendementen 40 hl/ha, rijping op grote oude vaten

L'Huisserie - Bodem met klei en silex, 25 jaar oude stokken, rijping op grote oude vaten

Coteau de Noiré - Kalkachtige klei op tufsteen. 16-18 maanden rijping op fusten van 1 jaar oud, afkomstig van château Latour en Margaux.

Wijn & gerecht - vis als mul, tonijn, zalm, gevogelte, tamme eend, lamsrug of bout, Japanse vleesgerechten als teriyaki
serveren 16°C

 
**Le Classement: 'la garantie d'une vinification et d'un élévage impeccables. Chinon produit par un viticultuur exceptionnel.'
CHINON Tradition

CHINON Vieilles-Vignes  

CHINON L'Huisserie 

CHINON Coteau de Noiré 
Share by: