Philippe Foreau, Vouvray

PHILIPPE FOREAU, VOUVRAY


Vouvray
Al het koninklijke en romantische wat Frankrijk te bieden heeft kun je hier in het heuvellandschap aan de Loire terugvinden. Van pittoreske oude dorpjes tot authentieke boerderijen en de meest luxueuze châteaus van oudsher. De eerste wijngaarden van Vouvray dateren van 372 toen Saint-Martin de Abdij van Marmoutier stichtte. De zachte glooiende hellingen zijn opgebouwd uit tuffeau steen en in de rotsen zijn kelders uitgehouwen waarin de wijnen gisten en onder constante en koele temperatuur rijpen. Hier worden de mooiste en nobelste witte wijnen van Touraine gemaakt, van strak droog tot weelderig met een frisrijpe zoetheid. Als men de wijnen restsuiker laat bewaren dankzij zeer rijp geoogste druiven, komt in Vouvray de grote klasse van de chenin druif tot uiting. In een aromatische expressie met uitgekiende balans tussen zoet en zuur wordt altijd frisse levendigheid behouden. Zo dicht langs de Loire is er in sommige jaren sprake van 'edele rotting' botrytis cinerea en maakt men moelleux wijnen met een aandeel botrytis.

Domaine Clos Naudin - Philippe Foreau
Philippe Foreau is de derde generatie wijnmaker op het domein wat in 1923 door zijn grootvader werd opgericht. Het omvat 11 hectare op hellingen met zuidelijke expositie. Philippe werkt traditioneel en biologisch. Er wordt geploegd, geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en organisch bemest. Het oogsten gaat per 'trie' om in verschillende fasen alleen rijpe druiven te oogsten. Het moment van plukken is cruciaal want met een alcoholpotentieel van 12˚ wordt mousserende wijn gemaakt. Vouvray sec wordt gemaakt vanaf 12˚ tot 13,5˚, demi-sec vanaf 13,5° en meer en vanaf 16˚ wordt moelleux gemaakt. Alles blijft afhankelijk van de aanwezige zuren in de druif.
 
Wijngaard - 12,5 hectare in Les Ruettes en grotendeels in Les Perruches. 
Kiezel in kalk/kleigrond op een tuffeau onderlaag. Chenin druiven, leeftijd gemiddeld 45 jaar, strenge snoei naar een rendement van ca. 33 hl/ha.

Vouvray mousseux
Bijna de helft van de productie van het domein betreft een ambitieuze en alom bejubelde mousserende wijn. Volgens de méthode traditionnelle wordt een karaktervolle mousseux gemaakt die uitblinkt in complexiteit en zeggingskracht. Deze blijft maar liefst 48 maanden op de lie om volop rijkdom en complexiteit op te bouwen. Alleen in de allerbeste jaren wordt ook een mousseux réserve gemaakt. 

Vouvray sec / demi-sec / moelleux
Vouvray rijpt lang en mooi en ontwikkelt een complex aan aroma's, variërend van exotisch fruit tot pruim, abrikoos, kweepeer en heeft een geurig parfum van bloemen en bloesem. Met flesrijping kunnen ook nuances als peper, nootmuskaat, foelie, kruidnagel, marsepein en truffel ontwikkelen. Gedurende een rijping van 20 tot 40 jaar doorloopt de wijn verschillende fasen waarin geur en smaak veranderen en zo steeds een ander gezicht toont.

Stijl - Clos Naudin is Vouvray pur sang, een compromisloos strak & heldere stijl, intens gevuld en complex samengesteld.
De wijnen hebben energie, zijn levendig, opwekkend en mineraalrijk. Ze kunnen lang ouderen, afhankelijk van de jaargang. De chenindruif geeft in het demi-sec en moelleux karakter de optimale expressie van Vouvray.

Wijn & gerecht - Philippe Foreau is maniakaal en onvermoeibaar in het associëren van Vouvray & Gerecht
Vouvray Sec - kreeft, schaaldieren, Japanse en Chinese keuken, visgerechten als tarbo, kabeljauw, schol, mul, zeeduivel, asperges, Schelpdieren als oesters, coquilles, scheermes en vongole
Demi-sec - schaaldieren met saus, bouillabaisse, gamba met chili en limoen, snoek met beurre blanc, zwezerik met roomsaus, pittige gerechten uit oriëntaalse keuken, eend- en ganzenlever
Vouvray moelleux - tarte tatin, appelstrudel, amandeltaart, omgekeerde annanastaart.
   

Clive Coates:’What I admire about Foreau’s wines is that they are very pure, totally individual. Whether sec, demi-sec or moelleux each vintage radiates its own personality. They are both delicate and powerfully intense in favour ( I don’t like monsters, says Philippe Foreau. I am after finesse). And they last for ever’.

La Revue du Vin de France ***sterren: ' Au domaine du clos Naudin, sur les fameuses 'perruches', le chenin atteint une qualité inégalable de fruit.'
VOUVRAY Sec

VOUVRAY Demi-Sec

VOUVRAY Moelleux

VOUVRAY Mousseux Méthode Traditonelle Brut

VOUVRAY Mousseux Prestige   
Share by: