Steeve Charvet, Chiroubles

DOMAINE STEEVE CHARVET, CHIROUBLES


De wijnliefhebber heeft door de jaren heen een haat liefde verhouding gehad met Beaujolais met als dieptepunt de massa productie van de beaujolais primeur in de jaren ’70 en ’80. De laatste jaren heeft de regio zich langzaam hersteld van haar bedenkelijke imago veroorzaakt door overproductie, chaptalisatie en andere naweeën van de beaujolais primeur rage. In navolging van Jules Chauvet (1907-1989) waren er in de jaren ’80 een aantal pioniers waaronder Jean Foillard die weer op artisanale wijze beaujolais gingen produceren. En met succes verschenen de wijnen eerst in de Parijse bistro’s en daarna tot ver daar buiten. Steeds meer boeren volgden hun voorbeeld, zo ook onze eigen ontdekking Steeve Charvet.
 
Steeve Charvet is vanaf 2010 de 6e generatie wijnmaker op dit familiedomein. Zijn familie was tot 1995 ook pepinerist (kweker van wijnstokken) voor de regio. Het domein is gelegen in de lieu-dit 'Bel-Air' in de heuvels net buiten het dorp Chiroubles. Vroeger produceerde het domein de klassieke 215 liter fustjes en werd de hele oogst in de omgeving van Lyon verkocht. Sinds de jaren ’70 wordt er op fles gebottelt en in 2010 nam Steeve het domein over van zijn vader. 

Chiroubles
7 ha wijngaarden op de steile hellingen net buiten het dorp, gemiddeld 40 jaar oude stokken gamay druif. 
Opvoeding op cuve

Morgon Côte du Py
De beste wijngaarden van Morgon liggen op de Côte du Py. De grond van deze wijnheuvel noemt men 'sol pourri'. Het is sterk aan erosie onderhevige vulkanische grond bestaande uit korrelige leisteen, graniet en mangaan. 
Biologische teelt, gamay druiven, gisting van 15 dagen met een constante temperatuur onder de 30 graden celsius. Charvet maakt gebruik van pigeage en 2x delestage. Opvoeding op cuve. 

  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
Stijl gulle wijnen met een genereus karakter. Het fruit heeft speelsheid en is fris. De zuren zijn mooi in balans met het fruit waardoor de wijn elegant en licht verteerbaar blijft. Al zijn wijnen hebben aromatisch fruit (zoals een echte beaujolais typeert) met daarbij de herkenning van het terroir met een aardse en stenige toets.
 
Wijn & gerecht - charcuterie, steak tartare, coq au vin, tam konijn, bospaddenstoelen, gevogelte, boerenkip, verse geitenkaas. en zachte kaas.
Serveren tussen 13 en 16 graden.

MORGON Côte de Py

CHIROUBLES
Share by: