Vincent Latour, Meursault

VINCENT LATOUR, MEURSAULT


Meursault
Klimaat en bodem van de wijngaarden in Meursault bieden alles om mooie witte Bourgogne te maken en dit zijn dan ook wereldwijd gereputeerde wijnen. Hoewel er in Meursault geen grand cru wijngaarden zijn, kunnen de beste wijnen wedijveren met de meest prestigieuze wijnen uit de Côte d'Or. Evenals Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet is Meursault een internationaal zeer gevraagde wijn waardoor ze vaak al verkocht zijn voordat de druiven geoogst zijn… Dat bevordert niet altijd een gezonde mentaliteit en veel producenten presteren dan ook onder hun niveau terwijl de prijzen alleen maar stijgen. Gelukkig is er een jonge generatie die opgang maakt, een ontwikkeling die plaatsvindt in de hele Bourgogne.
De wijnen van Meursault zijn zo geliefd door een open en brede smaak die genereus en licht boterig aandoet.  
 
Domaine Vincent Latour
Het domein bestaat sinds 1972, beslaat 8 ha en Vincent staat aan het roer sinds 1998. Hij is ambitieus, gedreven en acteert op het hoogste niveau. De goede druiven worden verkregen uit lage rendementen van oude wijnstokken. Wellicht ouderwets maar onmiskenbaar van grote invloed op die kwaliteit zijn ook de stoksoorten die staan aangeplant. Ze produceren trossen met kleine druifjes, terwijl tegenwoordig veel nieuwe stoksoorten grote druiven leveren. De specialiteiten van Vincent komen tot uiting in zijn gedegen kennis van de verschillende terroirs en de perfecte balans die hij weet te vinden in de rijping van de wijn op houten vaten. Hij bezit inmiddels een onuitputtelijk arsenaal aan verschillende barriques, demi-muids en foudres, van nieuw tot oud en weet elke wijn een houtrijping te geven die de wijn ondersteuning en balans geeft zonder te overheersen.
 
Wijngaard klei met kalk; Bio-control; Handmatige oogst, persen van hele trossen, gisting en opvoeding op fust. 
 
Stijl – brede wijnen met een genereus karakter. Het fruit heeft intensiteit en frisheid met mineraliteit en spanning.
 
Wijn & gerecht - Vis als tong, zeeduivel, kreeft, tarbot, heilbot. Schaaldieren als coquilles Saint-Jacques, garnalen. Escargots, boerenkip met truffels, kalfsvlees met morilles, pastei met eekhoorntjesbrood, beenham, roodflorakaas.

BOURGOGNE Blanc
wijngaard van 1 ha. net buiten de appellatie Meursault, stokken uit 1951 en 1973
10 maanden opvoeding op fust, waarvan 20% nieuw, 50% fust van 228 ltr, 50% demi-muids
Met recht een ‘kleine Meursault’ …
 
MEURSAULT Les Grands Charrons
0,93 ha. Stokken van 1956 en 1988
Fermentatie en opvoeding op lie voor 12 maanden op demi-muids en 4 maanden cuve. Geen battonage voor eleganter resultaat
 
MEURSAULT Premier Cru Poruzots
0,82 ha. Stokken van 1947 en 1991
Persen van gehele trossen; Fermentatie op fust; 12 maanden opvoeding op vaten van 300 liter waarvan 30% nieuw en 4-6 maanden op cuve.
 
MEURSAULT Premier Cru Charmes
0,33 ha. Stokken uit 1969 en 1997
Persen van gehele trossen; Fermentatie op fust; 12 maanden opvoeding op de lie op fusten van 228 liter, waarvan 20% nieuw en 4 maanden op cuve. De grootste van de belangrijke wijngaarden in Meursault, toegankelijk en ook in de jeugd een open stijl

MEURSAULT Premier Cru Perrières
0,17 ha. Stokken uit 1964
Persen van gehele trossen; Fermentatie op fust; 12 maanden opvoeding op de lie op fusten van 228 liter, waarvan 50% nieuw en 4 maanden op cuve. Perrières is de meest prestigieuze wijngaard in Meursault en in 1861 geclassificeerd als 'Tête de Cuvée' met veel gesteente in de wijngaard.
BOURGOGNE BLANC

MEURSAULT Les Narveaux

MEURSAULT Les Grands Charrons

MEURSAULT 1er Cru Charmes

MEURSAULT 1er Cru Poruzots

MEURSAULT 1er Cru Goutte d'Or

MEURSAULT 1er Cru Les Perrières 
Share by: