Albert Mann

Albert Mann, Elzas


Elzas
De populariteit van wijnen uit de Elzas is de laatste jaren wel wat gedaald. De opkomst van de Duitse wijn en het in veel wijnen aanwezige restzoet liggen daar aan ten grondslag. Bovendien hebben de vignerons de gewoonte om een veelvoud aan verschillende cuvees te vinifiëren waardoor het aanbod soms onduidelijk is. Dat gezegd hebbend zijn er gerechten zoals choucroute, foie gras en asperges waarbij Elzasser wijnen simpelweg niet mogen ontbreken. De laatste jaren is er een positieve kentering merkbaar van wijnboeren die zonder hun afkomst te verloochenen lering trekken uit wat er in de wereld rondom Colmar gebeurt. 
Domaine Albert Mann
Net buiten Colmar in het dorpje Wettolsheim bevindt zich het topdomein Albert Mann. Het is ontstaan door het samengaan van twee belangrijke wijnfamilies, de familie Mann (al sinds de 17e eeuw werkzaam in de Elzas) en de familie Barthelmé. De huidige wijnmaker Jacky Barthelmé heeft zich in 1998 bij het domein gevoegd ter ondersteuning van zijn broer (Maurice) die hier al eerder werkzaam was en inmiddels is teruggetreden. In diezelfde periode zijn Jacky en Maurice al begonnen met biodynamische wijnbouw in een tijd dat het nog maar weinig bekendheid en volgers had. Jacky zelf omschrijft de essentie van biodynamische wijnbouw 'met gezond verstand en als een echte boer elke dag in de wijngaarden aanwezig zijn en luisteren naar de signalen die de wijngaard je geeft'. Met het gebruik van biodynamische preparaten en de juiste plantbedekking wordt ook het organische bodemleven bevorderd. Dankzij de jarenlange ervaring van de familie in de 23 ha wijngaarden hebben zij een uitgebreide kennis van het terroir en dit uit zich in verfijnde en gebalanceerde wijnen die goed kunnen ouderen. 
Albert Mann
Albert Mann
Senteurs de Vignes - Blend van hoofdzakelijk auxerrois, pinot blanc en muscat. Een wijn die gemaakt wordt om plezier te geven met frisse zuren en een aromatisch karakter die gastronomisch goed inzetbaar is. 8 percelen met hoofdzakelijk kalk & klei en een klein gedeelte zandsteen en granieten bodems. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 35 jaar en de wijn krijgt lie rijping voor botteling.

Riesling Cuvée Albert - Riesling van oude stokken op Rosenberg en Altenbourg percelen met overwegend kalk bodems en graniet. Gemaakt als hommage aan Albert Mann die in 1994 overleden is.

Gewurztraminer Furstentum Grand Cru - gemiddelde leeftijd 50 jaar, met sommige stokken daterend uit 1930. Zuidelijke expositie. 300-350 meter hoogte en omringd door bossen voor verkoeling. Kalkrijke bodem

Pinot Noir Clos de la Faille - Bourgondische stijl, zuidwestelijke expositie. kalk bodems. Rijping op amfora en 18 mnd barrique. 'Sélection massale' uit Beaune & Nuits oa Meo Camuzet en Comte Liger-Belair, lage rendementen 25 hl/ha

Senteurs des Vignes

Riesling Cuvée Albert

Gewürztraminer

Gewürztraminer Furstentum Grand Cru

Pinot Noir Clos de la Faille

Pinot Noir les Saintes Claires
Share by: