U bevindt zich hier: Assortiment » Champagne & Mousserende wijnen » NORMANDIE - Poiré & Sydre - Domaine Eric Bordelet

 

NORMANDIE  Cidre & Poiré  - Domaine Eric Bordelet    Culture bio-dynamique*

Hoe vaak wordt niet iets moois geboren uit noodzaak, bijvoorbeeld als het lukt datgene
zelf te maken wat nergens te vinden lijkt...Eric Bordelet raakte gedurende zijn loopbaan als sommelier gevangen in een passie voor cider. Na een vergeefse speurtocht naar de  ideale 'Sydre', vanouds zo geschreven, wilde hij die zelf gaan maken.

Een Sydre & Poiré artisanal, ambachtelijk gemaakt volgens de technieken die dit oude ambacht eeuwenlang vorm gaven. Technieken die hij perfektioneert sinds hij in 1992 het familiebezit van zijn grootouders overnam, 9,5 hectare boomgaarden.

Het succes van zijn Poiré Granit in franse top-restaurants vormt de erkenning voor een authentiek produkt. Een succes dat voortkomt uit de artisanale werkwijze, en een extreem lage productie van maar 5 ton per ha. tegen gemiddeld 70 ton elders...


Argelette is de benaming uit de oudheid van de kleine oude stukken leisteen die de kleiachtige leembodem van de boomgaarden overwoekeren.

Deze boomgaarden liggen op rotsen van zachte leisteen van zo'n drie miljard jaren oud in het Normandie Meridionale.

De aanplant van 20 verschillende rassen appelbomen  en 14 perenrassen wordt bewerkt volgens de bio-dynamische landbouwmethode.

Voor de verschillende behandelingen van de boomgaarden wordt o.m. gebruik gemaakt van een apparaat waarin preparaten gedynamiseerd worden.

In de biodynamie worden preparaten gebruikt als afweer tegen parasieten en ter voorkoming van ziekten op basis van planten, samengesteld uit o.a. bloesem van duizenblad, kamille, paardenbloem, paardenstaart, jonge brandnetel, verpulverde eikenschors, waaraan toegevoegd siliciumsamenstellingen.

Voor productiviteit en vitaliteit worden preparaten gemaakt van organische stoffen.
Koemest uit koehoorn verkrijgt na een speciaal procedé een uiterst geconcentreerde vorm, welke na toevoeging van kwarts met water vermengd wordt tot een sterk verdund preparaat dat verneveld wordt over de boomgaard.
Vermenging en dynamisering gebeurt door wisselend draaien in een speciale mengmachine, zie foto met Eric Bordelet.

De gedachte en de uitvoerende vorm van deze werkwijze wekt bij veel mensen bevreemding.
Maar het resultaat is zeer interessant en dat telt.
Vooraanstaande wijnproducenten wereldwijd werken inmiddels volgens biodynamie. 

Na het handmatig plukken droogt het fruit 3-9 weken in houten kisten, daarna wordt het fijngesneden en weekt de moes zo'n 30 uur in. Met een houten pers wordt handmatig geperst, de most gist 1-4 maanden bij 5-10 gr. C., geen chaptalisatie en vrijwel geen zwavel gebruik.

Zowel de Poiré als de Sydre zijn verfijnd geurig, romig schuimend en delicaat van smaak met nobele fruitaroma's, fris in een rijke smaak. Verbazingwekkend dat deze wijnen met slechts 3% alcohol zoveel smaakgewicht hebben!

De Sydre is uitstekend als bijzonder (huis)aperitief, aanbevolen bij schaaldieren, zeetong met cidresaus, maatjesharing, zoet/zure of kruidige gerechten, kazen als camembert en desserts.
De Poiré is opwekkend, voor elk moment van de dag, aperitief, dessert met peren.

De karaktervolle Poiré Granite is een buitengewone wijn,complex, intens geurig met verfijnde aroma's en een romige mousse in een levendig frisse smaak. De aromatische expressie bij slechts 3% alcohol is prachtig, subtiel genuanceerd met verfijnde aroma's van peer, bloemen, honing en nat gesteente. Het is een wijn die nadrukkelijk present is op wijnkaarten van zeer goede restaurants, met en zonder sterren.

Het fruit is een selectie afkomstig van 200 tot 300 jaar oude perenbomen, bomen die na 50 jaar pas goed vrucht dragen, na 100 jaar volop produceren, dat de volgende 150 jaar volhouden en dan in 100 jaar afsterven... Vanuit het gegeven waarvan wij nu kunnen profiteren heeft Eric Bordelet voor de volgende generaties nieuwe perenbomen aangeplant...

Wat een lef, wat een karakter, wat een bijzondere Poiré Granite!!!

 

Robert Parker:’Eric Bordelet produces some of the finest  French ciders imported into the U.S. Noble spiced apple aromas emanate from the glass of the dry 2001 Sydre Argelette. Notes of caramel-covered apples and cinnamon are found in its elegantly fizzy, light to medium-bodied personality. The 2001 Poiré Authentique reveals scents as well as flavors of fresh, crisp pears, nutmeg, and white flowers. This lovely, light bodied sparkler is the simplest of the three I tasted from Bordelet. The most complex is his wonderful 2001 Poiré Granite.
It exhibits an enthralling nose of pure, refined pear and spice aromas. On the palat, it has exceptional length, balance, and definition. Light to medium-bodied, this pear cider has the depth, complexity, and length of a top-flight wine’.

serveren als champagne wegens de geringe filtering zijn de aroma's maximaal behouden, maar kan wel (onschuldig) depot ontstaan.

SYDRE
SYDRE Argelette
POIRE Authentique
POIRE Granite