U bevindt zich hier: Assortiment » Costières de Nìmes

 


COSTIERES  DE  NIMES  – Mas des Bressades

Costières de Nîmes beslaat een gebied van 30 km tussen Nîmes en Arles.
Qua wijnbouwklimaat is het een voortzetting van de zuidelijke rhône, maar het kan er heet worden als een oven, het is één van de warmste plaatsen van Frankrijk…
De mistral heeft in dit vlakke gebied vrij spel en droogte kan een probleem zijn voor de rijping van de druiven.
De bodem verschilt van zanderig tot rode klei (kapan) en dichte kalk (taparas) en is bedekt
met kiezelstenen (galets).

Wijngaard – 40 ha. met galets roulés met een diepte van 6 tot 15 meter.
gemiddeld 20 jaar oude wijnstokken ( van 5 tot 45 jaar ) - rood 60% syrah, 25% grenache, 10% cinsault, 10% cabernet-sauvignon 
wit -  55% roussanne en 35% grenache blanc. 10% viognier, 5% marsanne.

Mas des Bressades
Henri Marès (1820-1901) was een studiegenoot en vriend van Pasteur en ontwikkelde de bestrijding van oïdium door zwavel.
Na zijn studie aan de universiteit van Montpellier heeft  wijnbouwingenieur Cyril Marès  het domaine overgenomen van zijn vader.
Zijn wijnen hebben veel succes en worden inmiddels wereldwijd verkocht; ze tonen niet alleen onberispelijk wijnmaken, maar ook het potentieel van Costières de Nîmes, en dat niet in de laatste plaats danzij het hanteren van lage rendementen.

Bij de gisting wordt ieder perceel wijngaard apart gehouden, en om tot een afgewogen assemblage te kunnen komen gisten ook de verschillende druivenrassen apart; zo wordt het potentieel duidelijk en kan de selectie voor de assemblage gemaakt worden.
De druiven worden meestal geheel ontsteelt en gisten onder temperatuurcontrôle op cuve.
Rendementen worden laag gehouden, tussen de 25 en 45 hectoliter per ha.
De witte wijn krijgt een maceration pelliculaire bij 18°C.

Verrassend in deze wijnen is de koele frisheid die bewaard blijft terwijl het fruit prachtig rijp is; diep in de grond zit voldoende vocht zodat de wijnstok ondanks langdurige hitte zijn rijpingsproces niet blokkeert, de tannines in de wijnen van Bressades zijn voorbeeldig.
 
stijl – intense wijnen met frisheid, fruit, en rondeur in een volle ronde smaak met fijne aroma’s, geconcentreerd fruit met een rijpe volheid maar levendig fris.

wijn & gerecht – grillades, rood vlees, geitenbuik gevuld met abricoos, lamsvlees, wild konijn.

COSTIERES  DE  NIMES  Rouge Tradition
45% grenache, 55% syrah
onsteling, gisting op rvs onder temperatuurcontrole, en élevage op cuve.
Bij binnenkomst: geurig, stuivend Szichuanpepers, een stuwende neus met de fascinatie van de jeugd, vers gekneusde druiven! Dat rijkelijke fruit domineert degelijke maar rijpe tannines in een soepele smaak, kruidig getint, thym, geneverbes, zoethout/laurier. Het is nog erg jong maar overtuigend in een fraaie eindimpressie die diepte toont en subtiel nuance. 

COSTIERES  DE  NIMES  Rosé
20% cinsault, 50% grenache, 30% syrah
saignée, gisting op cuve bij 18°C, geen malolactische gisting.

COSTIERES  DE  NIMES Blanc Cuvée Tradition
50% roussanne, 10% marsanne, 30% grenache blanc, 10% viognier
kouden inweek (macération pelliculaire) gisting op cuve bij 18°C, geen malolactische gisting.

COSTIERES DE NIMES Blanc Cuvée Excellence
70% roussanne, 20% viognier, 10% grenache blanc
gisting op eiken fust, batonnage, 5 maanden rijping op
na het persen direct op eiken fust voor de gisting, geen malolactische gisting, 5 maanden opvoeding op eiken fust.

COSTIERES DE NIMES Rouge Cuvée Excellence
100% syrah van oude stokken, ontsteling, lange gisting van 4 tot 5 weken
12 maanden rijping op eiken fust.

COSTIERES DE NIMES Cabernet/Syrah Les Vignes de mon Père
70% cabernet-sauvignon, 30% syrah
5 weken gisting op cuve, 12 maanden rijping op eiken fust, rijpingspotentieel 10-15 jaar.
Deze cuvée komt voort uit een oude traditie in Bordeaux.
Daar werd vroeger Syrah uit Tain-l'Hermitage toegevoegd aan fusten met cabernet...