U bevindt zich hier: Assortiment » Alsace - Domaine Fleith

Culture bio-dynamique*

 

Alsace – Domaine Vincent Fleith
 
Het domaine Fleith vindt zijn oorsprong in 1661.
Er wordt nu gestalte aan gegeven door de 11e generatie, Vincent Fleith cultiveert samen met zijn vrouw Brigitte 9 ha. wijngaarden bij Ingersheim, vlakbij Colmar.
Vanaf 2005 werkt hij biodynamisch.
 
 
In de overgang naar biodynamische wijnbouw heeft hij zijn wijngaarden zien veranderen.
Hij zag ze tot leven komen, in lente en zomer ligt er een tapijt van bloemen tussen de wijnstokken.
 
Door observatie probeert hij het leven van bodem en plant te begrijpen, dit vormt de leidraad in zijn aanpak hoe de wijn te moeten maken.
Fleith: ‘voor mij zijn de vragen belangrijker dan de antwoorden’.
 
‘ik ben een boer en wijnmaker die leeft van de aarde, ik heb de harmonie tussen aarde en natuur nodig als een gids die mij wijst hoe ik mijn wijn moet maken.’
 
In de wijn zoekt hij naast de schoonheid van het druivenkarakter, bovenal originele expressie van terroir, en vertaling van de bodem.
 
 
De wijngaarden liggen bij Ingersheim, met delen in o.a. Steinweg, Dorfburg, Letzenberg en Furstentum.
 
Biodynamische wijnbouw, handmatige pluk, gisting met natuurlijke gistcultuur uit de wijngaard, minimale manipulatie, alleen strikt noodzakelijke handelingen,
zeer weinig zwavelgebruik, geen chaptalisatie.
 
stijl - De wijnen blinken uit in oorspronkelijke zeggingskracht, en hebben  finesse in natuurlijk evenwicht.
Het zijn wijnen met rijkdom en gewicht zonder te vervallen in vermoeiende logheid, ze zijn gegrepen door mineralen, gaan uit van essentie en vinden daarin hun natuurlijke balans, ze hebben veel energie.
 
wijn & gerecht
muscat - verrukkelijk aperitief, asperges, crudité, curry.
pinot blanc - vispaté bv. van snoek, ommelet, crudité, worstjes met anijs, uientaart, asperges, kalfsvleespaté.
kipgerechten -  zwezerik, gebakken geitenlever met courgettes en grove mosterd.
riesling - zuurkool, rivierkreeft, forel, gerookte vis als paling, gravad lax, haan in riesling, fazant, chinese keuken, japanse gerechten als sushi, sashimi.
pinot gris - gans of eendenlever, quiche met gerookte zalm, kwartel met paddenstoelen, wild zwijn met geneverbessen, varkensvlees met paprika.
gewürztraminer - ganzenlever, munsterkaas, oosterse gerechten, gebak, lychee, curry gerechten.
Cremant d’Alsace – aperitief

EDELZWICKER                     
                        
SYLVANER

MUSCAT
50% ottonel, 50% muscat d'Alsace

PINOT BLANC

RIESLING Steinweg

PINOT GRIS Steinweg

PINOT GRIS Dorfbourg

GEWURZTRAMINER Steinweg

CREMANT d’ALSACE
65% pinot-blanc en auxerrois
20% riesling, 15% pinot-noir

PINOT NOIR Steinweg