Domaine Aupilhac, Montpeyroux

DOMAINE AUPILHAC, MONTPEYROUX

In 2007 kreeg Montpeyroux zijn eigen appellatie binnen de appellatie Languedoc. Montpeyroux ligt noordwestelijk van Montpellier, tussen het Massif Central en de Middellandse Zee en vormt de aparte AOC binnen de AOC Terrasses du Larzac. In combinatie met een bodem rijk aan kalkgesteente geeft het koele klimaat op de terrassen grenzend aan het kalkplateau Causse du Larzac een complexe eigen persoonlijkheid aan wijnen die zich onderscheiden in frisheid, elegantie en ras. Het genereuze warme Middellandse Zee klimaat wordt hier getemperd en geeft een welkome (vooral nachtelijke) afkoeling.

Domaine Aupilhac - Culture biologique & biodynamique 
Sylvain Fadat kreeg in 1989 de leiding over dit familiedomein van toen nog 5 hectare. Sindsdien wist hij dit samen met zijn Spaanse vrouw Désirée uit te breiden tot 25 hectare. In 1998 begon hij met zijn magnum epos, het eigenhandig creëren van de wijngaard Cocalières in een natuurlijk amfitheater op een hoogte van 350m. Alle druiven worden met de hand geoogst en 100% ontsteelt. In de kelder wordt alleen gewerkt met natuurlijk gisten en de wijnen worden niet gefilterd.

Lou Maset AOP Languedoc - (40% Cinsault, 30% grenache, 20% mourvèdre, 10% carignan)
Een fruitige en lichtvoetige rode wijn met soepele tannines en fijne kruidigheid. Deze cuvee wordt gemaakt van jonge stokken en krijg een korte cuvaison. Er wordt geen pigéage toegepast om de wijn zijn lichtvoetig karakter te geven. De wijn rijpt 6 maanden voor 50% op inox en 50% op foudres.

Les Cocalières rouge - AOP Montpeyroux -  (40% syrah, 30% mourvèdre, 30% grenache)
Deze eigenhandig gecreëerde wijngaard is het levenswerk van Sylvain Fadat. Tussen 1999 en 2002 heeft hij hier op een ondergrond van kalk en vulkanische gesteente stokken geplant op een hoogte van 350m. Door de noordwestelijke ligging rijpen de druiven hier langzamer en meer gelijkmatig wat de wijnen een verrassende fraicheur en elegantie geeft. De wijnen rijpen 15 maanden op cuve en gebruikte vaten.

Wijn & gerecht
De Lou Maset past perfect bij charcuterie en gegrild vlees. De Cocalières bij lamsstoof, tajine, pintade, duif, eendenborst en klein wild



  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
La Revue du Vin de France Guide Vert **

La Revue du Vin de France Vigneron d'Année 2021
AOP Languedoc - Lou Maset 

AOP Languedoc Montpeyroux - Les Cocalières rouge
Share by: