Quenard, Chignin

ANNE-SOPHIE & JEAN FRANCOIS QUENARD, CHIGNIN


Savoie

De Savoie ligt in het Franse Alpengebied aan de grens met Zwitserland, niet ver van het Meer van Genève. De Kelten cultiveerden hier al wijnbouw en in hun voetsporen de Romeinen die ook veel handel dreven in wijn. Monniken brachten de wijnbouw verder tot bloei. Na de rampzalige vernietiging van de wijngaarden door de phylloxera rond 1900 werd slechts een deel weer aangeplant. Tegenwoordig komt een kleine productie uit een aantal verspreid liggende kleine gebiedjes. De meeste wijn wordt lokaal gedronken en een groot deel daarvan gaat door de dorstige kelen van de skiërs in dit populaire wintersport paradijs. Door de grote lokale vraag lag de focus hier in het recente verleden niet altijd op kwaliteit. Echter, steeds meer wijnmakers erkennen het potentieel van deze hooggelegen streek, vooral met het oog op de opwarming van het klimaat. De familie Quenard is zo’n wijnmaker.
 
Domaine Jean-François en Anne-Sophie Quenard 

Wanneer men in Chignin richting de fameuze Tour de Villard rijdt, stuit je al snel op enkele bordjes die je de weg wijzen naar de lokale wijnboeren. Het merendeel heet Quenard en dit zorgde tijdens ons eerste bezoek voor enige verwarring alsmede vertraging. De wijnen van vader Jean-François en dochter Anne-Sophie (want die moesten we hebben..) kwamen wij op het spoor als favoriet van de lokale horeca rond de Mont Blanc. Het domein bestaat sinds 1644, beslaat 17ha in Chignin en St. Jean-de-la-Porte en is biologisch gecertificeerd. Vanwege de steile hellingen tot soms wel 45% wordt alles met de hand geoogst. De cuvees die wij hebben geselecteerd worden opgevoed op roestvrijstaal, beton en amphorae om zodoende het pure karakter van de druif (jacqueres en bergeron/roussanne) en het terroir optimaal tot hun recht te laten komen. 

De Chignin Vers les Alpes is gemaakt van 100% jacqueres aangeplant op diverse percelen op de hellingen van Chignin. Opgevoed in inox en amphorae van 1000L. Dit levert een kraakheldere wijn op met een bijzondere mineraliteit. 

Dan maken ze ook nog een cuvee van 70+ jaar oude stokken, de Anne de la Biguerne. Deze wijn ondergaat zijn malolactische gisting waardoor deze meer matière krijgt zonder iets van zijn mineraliteit te verliezen. 

De Chignin-Bergeron Au Pieds des Tours wordt gemaakt van 100% Bergeron van oude stokken rondom de Tour de Villard. De wijn rijpt 9 a 12 maanden sur lie op 100% inox en ondergaat ook een malolactische gisting, De afwezigheid van hout resulteert in een gevleugeld bergzusje van de grote roussanne wijnen uit de Rhône. Gastronomische wijn met bewaarpotentieel.

Stijl

Kristalheldere wijnen met een verfrissend en mineraal karakter. Licht verteerbaar door het lage alcoholpercentage. De wijn is dorstlessend, maar ook floraal en rijk geparfumeerd. De Chignin-Bergeron vertoont daarbij overeenkomsten met witte Rhône wijnen met tonen van perzik, abrikoos, peer aangevuld met frisse kruidige tonen.

Wijn & gerecht

Kreeft, langoustines, kip met roomsaus en zwezerik voor de Chignin-Bergeron. De Chignin als begeleider van het aperitief, bijvoorbeeld lokale vleeswaren en kazen als Vacheron, Beaufort, Tommes de Savoie en Cantal. Ook geschikt als begeleider bij kaasfondue en raclette


Chignin ''Vers les Alpes

Chignin ''Anne de la Biguerne''

Chignin-Bergeron ''Au Pied des Tours''




Share by: